STOR helsegevinst å gå fra inaktiv til litt aktiv

Om du er en inaktiv person og lurer på om du burde bli bitte litt aktiv, vil du kanskje få litt ekstra drahjelp med å lese videre. For en ny stor forskningsanalyse viser at så lite som 75 minutter moderat fysisk aktivitet per uke, reduserer risikoen for både tidlig død, hjerte- og karsykdom og noen krefttyper.

Det betyr cirka 10-11 minutter moderat aktivitet hver dag.

Men hva er “moderat fysisk aktivitet”?

Det er nok mange som lurer på hva moderat (og hard) fysisk aktivitet egentlig er. For det er ikke alltid slik at dette er godt nok definert – eller forklart.

Moderat aktivitet er definert som aktivitet som krever tre til seks ganger så mye energi som energibehovet ved hvile gjør. Man kaller dette for 3-6 METs (metabolsk ekvivalent). En godt trent person vil oppleve aktivitet på 6 METs som lite anstrengende, mens en utrent person vil oppleve det som anstrengende. Alt over 6 METs anses som hard aktivitet, og inkluderer for eksempel løping, aerobic, langrenn og svømming.

Å gå fra å være inaktiv til å bevege seg mer gir størst helseutbytte. Og jo høyere aktivitetsnivå, jo mindre er risikoen.

Les mer om forbruket med ulike aktiviteter her

Anbefalingene som gjelder

Norge kom med anbefalinger for fysisk aktivitet for første gang i år 2000. De ble sist oppdatert i 2022, og det er disse rådene som gjelder:

  • Voksne og eldre de anbefales at de skal drive med 150 til 300 minutter moderat intens fysisk aktivitet per uke, eller 75 til 150 minutter med hard intensitet i uken, eller en kombinasjon av disse.
  • Enkel styrketrening minst to ganger i uken.
  • Vi skal sitte mindre stille.

Helsedirektoratet anbefaler altså minst 75 minutter med hard intensitet, mens forskerne bak den nye forskningsanalysen går ned på aktivitetsnivå til 75 minutter moderat fysisk aktivitet, altså under det som er anbefalt. De sier de fant en ganske sterk sammenheng mellom dette aktivitetsnivået og helseutfall. Med andre ord, hvert skritt teller!

Husk at summen av mye aktivitet på lav og moderat intensitet og hverdagsaktivitet gjør veldig godt for kroppen!

Forskningsanalysen er publisert i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine, og inkluderer data fra hele 196 studier med totalt over 30 millioner mennesker. Analysen viser at om alle var halvparten så aktive som anbefalt, altså moderat fysisk aktive i 75 minutter i uken, kunne 10 prosent av tidlige dødsfall vært unngått! I Norge er det kun en av fem nordmenn oppfyller myndighetenes anbefaling om fysisk aktivitet.

En av svakhetene ved den store analysen imidlertid, er at studiene som er inkludert baserer seg på spørreskjemaer – med ulike spørsmål, som gjør at resultatet ikke blir helt presist. MEN: Forskerne er enige om at alt er bedre enn ingenting, og hvert minutt teller.

Kilde: Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS