Styrke og kondisjon i samme økt?

Før vi svarer på spørsmålet om det er greit å trene styrke og kondisjon i samme treningsøkt, vil vi skrive litt om fordelene med begge disse treningsformene, da mange har lett for bare å velge – eller prioritere en av dem. Valget faller gjerne på det man er flinkest til og det man foretrekker. Om man er flink til – og liker å løpe velger man gjerne å løpe framfor å trene styrke, og om man løfter mye vekter prioriterer man kanskje ikke i samme grad å trene kondisjon. Ironisk nok, for egentlig burde man prioritere det man er dårligst på, for det er det kroppen trenger mest!

Så til fordelene med å trene kondisjon og styrke: Kondisjonstrening forbedrer hjertets evne til å pumpe ut blod og oksygen i kroppen og gir deg bedre utholdenhet. Regelmessig utholdenhetstrening er helsefremmende på den måten at du får bedre lungefunskjon, du får bedre blodsirkulasjon, sterkere hjerte og økt slagvolum, lavere hvilepuls som gjør at hjertet jobber roligere, og i tillegg får du mer overskudd i hverdagen, bedre humør og hukommelse, bedre konsentrasjon og redusert risiko for å utvikle angst, depresjon og livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, flere krefttyper, samt overvekt, fedme og muskel- og skjelettplager.

Det er all grunn til å trene både kondisjon og styrketrening, og bygge en bro mellom disse to!

Styrketrening gir også en rekke helsefordeler. Det styrker skjelettet, musklene og leddene og bidrar dermed til å forebygge arbeids- og belastningsskader og beinskjørhet. Det styrker hjerte og lunger, gir bedre fordøyelse, balanse, nattesøvn, selvtillit og et bedre forhold til egen kropp. Det kan også redusere symptomer og tegn på mange kroniske sykdommer, som slitasjegikt, ryggsmerter, fedme, hjertesykdom, depresjon og diabetes.

Så det er all grunn til å trene både kondisjon og styrketrening, og bygge en bro mellom disse to og oppleve fordelene med begge aktivitetsformene.

Styrketrening for nybegynnere. Slik kommer du igang

Greit for mosjonister

Så tilbake til spørsmålet. Er det ok å trene styrke og kondisjon på samme dag, og i samme økt?

Det er på ingen måter “farlig” å trene styrke og kondisjon på samme dag, i samme økt. Om det er smart eller ikke, avhenger av målet ditt. Om du vil trene for å holde deg frisk og ha en høyere forbrenning, er det ikke noe i veien for å kombinere styrke og kondisjon i samme treningsøkt. Men hvis målet er mer spesifikt, som å løpe 10 km så fort du kan eller bli så full av muskler som mulig, kan det å kombinere styrke og kondisjon hindre progresjonen.

Det aller viktigste er imidlertid gjennomføring av treningen, uavhengig om det er styrke eller kondisjon!

Når det er sagt kan styrketrening for den som driver mye med utholdenhetstrening hjelpe med å forbedre teknikk og utholdenhet. Økt muskelkraft kan dessuten øke effektiviteten til en bevegelse, slik at du kan gå lenger og bevege deg med mer kraft. Hvor mye styrke som skal trenes, hvilke øvelser det bør fokuseres på og når, bør i tilfeller som dette planglegges – gjerne i samarbeid med en personlig trener.

Viktigste er å gjennomføre!

For «vanlige mosjonister» er det ingen ting i veien for å kombinere styrke og kondisjon i samme treningsøkt. Det aller viktigste er imidlertid gjennomføring. Gjør det du liker aller best! Bruk mest tid på det du liker, for det er dette du kommer til å opprettholde over tid.

Men skal man trene styrke eller kondisjon først? Selv om studier viser at du kan fint trene både kondisjon og styrke på samme dag, og i den rekkefølgen du vil, uten at det skal påvirke effekten av noen av øktene på en negativ måte, så er det likevel et godt råd å løpe først, dersom målet er å forbedre kondisjonen. Dersom målet er å bli sterkere, trener du styrke først.

Og husk restitusjonen! Styrketrening krever som regel mer restitusjon enn kondisjonstrening fordi muskler, ledd og nervesystemet blir belastet i høyere grad. Omtrent 48 til 72 timer blir regnet som tilstrekkelig hvile etter en styrkeøkt, og for en kondisjonsøkt alt fra 24 til 48 timer, avhengig av intensitet og varighet på økta. Om du har kombinert styrke og kondisjon i samme økt, vil restitusjondelen også avhenge av intensitetet og varigheten på økta.

Les også: Så lite styrketrening skal til

Powered by Labrador CMS