Test formen med treningspulsen

Trener du utholdenhetstrening, men lurer på om formen blir bedre? Her er en enkel måte å sjekke fremgang på mens du trener.

Intervallpuls

Dersom du trener intervaller gående eller joggende på tredemølla eller ute, kan du sjekke pulsen på slutten av i hvert intervalldrag. Bruk helst pulsbelte slik at du kan se pulsen på displayet til mølla hele tiden mens du går/jogger, så slipper du å bruke energi på å måle pulsen når du er sliten. Uansett hvor lange intervalldrag du kjører, sjekk pulsen mot slutten av dragene (for eksempel 10 sek før draget avsluttes).

Hvis du ikke har pulsbelte eller annen pulsmåler, kan du legge fingrene mot halsen slik at du kjenner pulsen mot fingertuppene og telle i 10 sekunder og gange dette tallet med seks. Da får du regnet omtrent den pulsen du hadde på slutten av intervallet.

Kom i form med pulsklokke

Resultat og fremgang

Dersom pulsen over tid og gjennomgående synker når du går/ jogger på samme intervallfart, kan du være ganske trygg på at hjertet (slagvolumet) og kondisjonen din har blitt bedre. Når pulsen over tid blir lavere selv om du går eller jogger like fort som du gjorde før, er det et tegn på et sterkere hjertet som leverer ut mer blod i hvert slag slik at det ikke trenger å slå like mange slag som før.

Sjekk pulsen din når du går tur – eller løper i bakke!

Eksempel: Anne går en 6 x 2 minutters intervall i motbakke med en fart på 5 km/t. I mars har hun snittpuls på 177 på slutten av intervalldragene. Hun trener godt et par ganger i uka og når hun sjekker snittpulsen på de samme dragene i mai, ser hun at pulsen på slutten av dragene er på 170, altså sju slag lavere enn i mars selv om hun fortsatt går med 5 km/t i motbakke.

Konklusjon: Anne har ganske sikkert fått et sterkere hjerte og større slagvolum iløpet av de to månedene med god trening.

Fortsatt fremgang

Dersom du registrerer en slik fremgang (dvs lavere puls i intervallene), kan du øke farten i intervallene eller går i brattere motbakke for å komme opp i den pulsen du ønsker å ha i intervalltreningen. Økt fart i intervallene er et annet sikkert tegn på forbedring: Høyere fart/ brattere motbakke for å komme opp i ønsket treningspuls.

Powered by Labrador CMS