Trening når det er iskaldt

Det er mange som nyter vinterferie i disse dager, og da kan det være nyttig å tenke litt på hvordan det er å trene ute om der er veldig kaldt.

For hvor hardt kan man egentlig trene, og hva er konsekvensene av for hard trening i sprengkulde?

Den gode nyheten er at friske folk kan fint bevege seg ute selv når målestokken viser både 20 og 25 minusgrader. Men noen hensyn skal man ta.

Rolig aktivitet under minus 15

Det viktigste man gjør når minusgradene er mange, er å sørge for at all aktivitet foregår i et rolig tempo, så man ikke puster kraftig inn og ut. Å puste inn iskald luft er ikke godt for luftveiene, som er veldig sårbare. En ekstrem avkjøling av luftveiene kan føre til både kuldeastma og anstrengelsesastma. Dette bør man huske på fra minus 15 grader, og jo kaldere det er jo roligere burde man ta det. Personer med astma og kols burde være spesielt forsiktig i vinterkulden.

Husk at den kalde, tørre vinterluften kan irritere lungene og gi skade uten at du merker det med en gang. Barn som trener ute i kulden bør være mer forsiktig enn voksne.

Og så må man så klart passe på at man har på riktig – og mer klær. Om dette fører til at du føler det stivere og yter dårligere, så er det helt normalt. Mer og tyngre klær skaper friksjon, og sterk kulde kan ha en negativ effekt på muskulaturen slik at prestasjonen reduseres.

Bruk sko som holder deg både tørr og varm!

Les også: 10 tips til hvordan trene utendørs i vinter

OK så lenge det ikke irriterer

Selv om det er mange minusgrader, er det altså helt ok å trene ute, så lenge du tar det litt rolig. Kjenn også etter hvordan det går å puste. Hvis du ikke kjenner at luftveiene er irriterte, og pustingen går bra, går det helt fint. Bruk gjerne en puff eller et skjerf til å puste gjennom – eventuelt en varmemaske.

En annen ting man skal passe på ved lave temperaturer, er forfrysning, Da blir varmetapet større enn det kroppen klarer å produsere av varme. Et godt råd for å unngå forfrysning er å bruke ull som innerste lag, også på føttene. Og bruk gjerne sko som er litt for store, og som holder deg varm og tørr.

Kaldere på langrenn enn løping

Husk at man tåler gjerne mer kulde når man løper enn når man går på langrenn. Du kan bli veldig nedkjølt i nedoverbakker på ski. Ta gjerne med noe ekstra tøy!

Det er veldig indidviduelt hvor mye kulde den enkeltre tåler, men det er alltid greit å ha med seg ett plagg for mye, enn ett plagg for lite.

Les også: Vinterens aktiviteter

Kilde: NHI og Lommelegen

Powered by Labrador CMS