«Body Battery» - slik lades du best!

Finn ut her hva som påvirker dine kroppslige ressurser, ditt "body battery" og hvordan du lader det på best mulig måte. 

Er du lei av å være slapp og ha lite energi? Er ditt kroppsbatteri flatt og tomt? Boken «Veien til bedre pulsvariasjon – Guide til Body Battery» har analysert hva som påvirker dine kroppslige ressurser, ditt «Body Battery» og hvordan du best lades og øker din egen kapasitet.

Hva er Body Battery?

«Body Battery» eller «kroppsbatteri» er et uttrykk som brukes av smartklokkeprodusenten Garmin. Andre smartklokker har tilsvarende funksjoner med andre navn. Sentralt for disse funksjonene, er måling av stress, hvile, søvn, puls og pulsvariasjon (tidsforskjell mellom hvert hjerteslag). Disse målingene vil til enhver tid kunne si noe om dine kroppslige ressurser: Ditt kroppsbatteri.

Best lading på natta

Du «lader» best når du sover om natten. Gjennom natta måler smartklokkene utvikling i søvn og pulsvariasjon så når du våkner kan du se hvor godt du har restituert deg. Hensikten med denne funksjonen er å gi deg en indikasjon på hvor «klar» du er når dagen begynner, og om du eventuelt bør justere daglige gjøremål basert på hvor oppladet du er.

Tapping av batteriet

Gjennom dagen bruker vi energi på mange arenaer: Jobb, studier, familie, venner, trening etc. Dette tapper oss for krefter så utover dagen blir vi slitne og «batteriet» tømmes. Dette merker vi ofte på kroppen uavhengig av smartklokka, men tar du en titt på klokka, vil den ganske trolig bekrefte at energinivået ditt er vesentlig lavere enn da du sto opp. Utover dagen kan noen minutters avkobling eller en liten høneblund, som regel gi tilførsel av litt mer energi slik at kroppsbatteriet midlertidig lades.

Trening tapper OG bygger

Når du trener, bruker du mye fysisk energi, spesielt ved intensiv trening. Det er lett å tro at det er uheldig å tappe energilagrene under trening siden du blir sliten batterinivået blir lavt. Mange velger derfor å la være å trene eller trener lite og med lav intensitet for å unngå lave målinger av kroppsbatteri. Dette er en misforståelse! 

En jevnlig dose trening med høy intensitet er en forutsetning for et sterkt hjerte og god utholdenhet. Dette er nøkkelfaktorer for god menneskelig «batterikapasitet» og yteevne. Misforståelsen skyldes trolig at treningen der og da tapper kroppsbatteriet, slik at man ser bort fra treningens langsiktige effekt som er bedre fysisk form, et sterkt hjerte og økte kroppslige ressurser.

Økt batterikapasitet med trening

Jo bedre formen din er og blir, jo bedre tåler du hverdagen. Sagt på en annen måte: Jo bedre kondisjon du har, jo mindre vil stress tappe kroppsbatteriet ditt. Hvis du trener smart og sørger for nok hvile og søvn, vil du både føle en positiv utvikling i tillegg til å se at smartklokkas målinger går riktig vei.

Skrevet av: Halvor Lauvstad, Produktsjef Grete Roede
Foto: Kamil Hagberg
Kilde: Veien til bedre pulsvariasjon – Guide til Body Battery.

Boka kan bestilles her

Powered by Labrador CMS