De beste treningsformene ved depresjon

Er det noen treningsformer som virker bedre enn andre mot depresjon? Dette har forskere sett på i en stor studie.

Publisert

Vi vet allerede at trening og fysisk aktivitet har en god effekt på psykisk helse. Fysisk aktivitet kan forebygge enkelte psykiske plager og kan i mange tilfeller brukes i behandling sammen med andre behandlingsmetoder.

Nå har forskere gått gjennom mange enkeltstudier som ser på hvilken effekt trening har på psykisk helse, og hovedresultatet er at all fysisk aktivitet som får deg svett og andpusten gir reduksjon i depressive symptomer. Det er likevel noen treningsformer som skiller seg ut.

I Roede jobber vi mye med det mentale - Bli medlem i Roede!

Tur, jogging, yoga og styrke

Ifølge forskerne er isolert sett de meste effektive treningsmetodene turgåing, jogging, yoga og styrketrening, men det er forskjeller mellom kjønnene.

Forskerne så at styrketrening hadde god effekt hos personer med depresjon.

Turgåing og jogging er effektivt for både kvinner og menn, men styrketrening har større effekt hos kvinner - spesielt unge kvinner, mens yoga og qigong har større effekt hos menn, ifølge studieresultatene. Det er spesielt eldre menn som har mest utbytte av yoga.

Av alle treningsformene, så forskerne at det var styrketrening og yoga som var enklest for folk å holde med på over tid.

Høy puls er best!

Intensiteten på treningen er også viktig. Forskerne så at effekten av treningen var proporsjonal med intensiteten.

Men selv om studieresultatene viser at trening - og spesielt på høy puls, er et kraftfullt verktøy i behandlingen av depresjon, er jo ikke dette så enkelt å få til siden andelen av befolkningen som trener med høy intensitet er lav.

Kun en av fem nordmenn oppfyller myndighetenes anbefaling om fysisk aktivitet.

Anbefale fysisk aktivitet som behandlingsform

Flere land har tatt fysisk aktivitet inn i sine retningslinjer som en del av behandlingen mot depresjon, men dette er noe Norge foreløpig ikke har gjort, selv om dette er noe som bør anbefales.

I motsetning til antidepressiva, gir fysisk aktivitet mestring, og om man er aktiv ute så bidrar dagslys og sollys også godt. Trening kan man også gjøre sammen med andre. Å være sosial kan også være viktig til den som er deprimert.

Kilde: Forskning.no

Powered by Labrador CMS