Er du i risikosonen?

Overvekt og fedme er assosiert med flere sykdommer. Men når blir egentlig vekten helsefarlig?

Det enkle svaret på dette er: Nå vekten enten medfører, forverrer eller øker risikoen for annen sykdom, som diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, søvnapné, høyt blodtrykk og enkelte kreftformer. Ved overvekt og fedme øker også risikoen for høyt blodtrykk og høyt kolesterol, slag og astma.

Studier viser også at personer med fedme dør tidligere enn normalvektige. Risikoen øker desto tyngre man er, men avhenger av hvor lenge personen har vært overvektig, og hvilke andre medisinske problemer de eventuelt har.

Vi hjelper deg ned i vekt. Meld deg på her!

Magefett

Det er spesielt magefett som øker risikoen for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Mye fett på magen betyr som oftest at fettet er lagret i organer som bukspyttkjertel, lever og hjerte.

Dermed øker risikoen for disse sykdommene.

BMI

Kroppsmasseindeks, eller BMI; er et verktøy for å kartlegge overvekt. BMI beregnes ut fra høyde og vekt, og klassifiseres slik:

  • 25–29.9 er overvekt
  • 30–34.9 er fedme grad 1
  • 35–39.9 er fedme grad 2
  • 40 og over er fedme grad 3

En person med fedme grad 3 trenger ikke å ha økt risiko for å f diabetes type 2 eller hjerte- og karsykdom. På den annen side kan en som "kun" er overvektig ha flere risikofaktorer. Det kommer an på hvor fettet ligger på kroppen.

Sjekk din BMI her

Hyssingtesten gir en svært god indikasjon på om midjen er for stor.

Midje/hofte

Midje/hofte-ratio brukes for å kartlegge fedme. Her måler man der magen er størst. For å ligge under risikosonen bør ikke midjemålet være større enn halvparten av høyden. 

Er man 160 centimeter høy, vil risikogrensen for sykdom ligge ved en midje på 80 centimeter.

Les mer om hyssingtesten her!

Persons helserisiko

For å avgjøre en persons helserisiko kan man altså kartlegge BMI, midjemål og tilstedeværelse av andre faktorer som høyt blodtrykk, diabetes, dyslipidemi, søvnapné og fettlever.

Liten eller ingen risiko: Gjelder de med BMI mellom 20 og 25, som ikke har høyt midjemål eller gått opp mer enn 10 kilo siden de var 18 år.

Lav risiko: De med BMI mellom 25 og 29 har lav helserisiko, dersom de ikke har hjerte- og karsykdom, eller andre sykdommer relatert til fedme.

Moderat risiko: Har man èn eller flere av risikofaktorene for hjerte- og karsykdom som diabetes eller høyt blodtrykk, har man en moderat risiko. Det samme gjelder for mennesker med en BMI mellom 30 og 34,9.

Høy risiko: Mennesker med en BMI mellom 35 og 40 vil ha høy helserisiko grunnet fedme.

Fedme som gir en tung kropp kan også gi smerter som i knær og hofter, og påvirke den psykiske helsa.

Powered by Labrador CMS