Er mørk sjokolade egentlig bra for helsa?

De fleste har hørt at mørk sjokolade er bra for helsa. Men er det egentlig det?

Publisert

Den mørke sjokoladen er rik på såkalte flavonoler, som tilhører en gruppe antioksidanter som heter flavonoider. Noen forskere tror at disse stoffene kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Men stemmer det?

Flavonoler finnes in en rekke typer frukt og grønnsaker som løk, grønnkål, salat, bønner, tomat, eple, appelsin, druer og bær. De finnes også i te og noen urter.

Og i sjokolade. Jo mer kakao sjokoladen inneholder, og jo mørkere den er, jo bedre. For jo mørkere sjokolade, jo mer flavonoler. For at sjokoladen skal kunne ha en gunstig effekt på helsa, bør du derfor spise sjokolade med minst 70 prosent kakao. 

Redusert blodtrykk

Flere studier har vist en lett reduksjon av blodtrykk i kort tid etter inntak av mørk sjokolade. Studier har også vist at personer som har risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom, men som ikke er kritisk dårlige, har en positiv effekt av å spise litt mørk sjokolade. Inntak har positive effekter på biomarkører for hjerte- og karsykdom.

Og studier som har undersøkt kakaoens effekt av insulin, har funnet at inntak av mørk sjokolade eller kakao reduserer utskillelsen av insulin, og bidrar dermed til å redusere risikoen for å utvikle insulinresistens. Som kjent gir insulinresistens økt risiko fro å utvikle diabetes type 2.

MEN, det som er verd å merke seg er at flere av disse studiene er av kort varighet eller er sponset av sjokoladeindustrien! Andre studier har ikke funnet noen betydelige forskjeller mellom grupper som spiste mørk sjokolade sammenliknet med grupper som ikke spiste sjokolade

Det er nødvendig med flere studier av god kvalitet for å kunne svare på spørsmål som langtidseffekter og hvor stor mengde kakao som eventuelt gir optimal effekt.

Fett og kalorier

Sjokolade inneholder koffein, så det er smart å unngå å spise for sent på kvelden om man er sensitiv for koffein!

Selv om mørk sjokolade kan ha positive effekter på helsa, er det viktig å huske at det også inneholder både mettet fett og mye kalorier. Så det er viktig å passe på mengden! Mørk sjokolade inneholder også koffein. 50 gram mørk sjokolade inneholder omtrent halvparten så mye koffein som en kaffekopp inneholder.

Så det kan være smart å unngå å spise mørk sjokolade på kvelden om man sliter med søvnproblemer.

Selv om mørk sjokolade kan ha positive helseeffekter, er det viktig å huske på "alt med måte", og at det handler om balanse. Mørk sjokolade skal ikke brukes som medisin!

Sjokolade vil aldri kunne erstatte andre hjertevennlige råd som trening, frukt, grønnsaker, fisk og annen sunn mat. 

Og de sunne antioksidantene man får i seg når man spiser sjokolade vil aldri kunne veie opp for de negative sidene med tanke på høyt kaloriinnhold og et høyt innhold av mettet fett. Sjokolade skal ikke være noe vi spiser for å være sunne, men fordi det er noe vi har lyst på - og vil nyte! 

Kilde: Lommelegen

Powered by Labrador CMS