For kaldt til å trene ute? 

Enten du er glad i å trene ute på vinterstid eller ikke, når er det egentlig for kaldt til å trene ute? 

Publisert

I utgangspunktet er det kjempefint å trene ute! Vi har alle godt av frisk luft - og dagslys, om man rekker det om vinteren.

Friske mennesker kan helt fint trene ute i kald luft, men om gradestokken kryper under minus 10 grader kan det være lurt å passe på at treningen ikke blir for intens og langvarig. For å trene lenge og hardt i kald luft, kan irritere lungene til selv friske personer - og gjøre skade på slimhinnen.

Resultatet blir hoste, økt slimdannelse og at du blir mer mottakelig for luftveisinfeksjon.

Det er litt individuelt hvordan vi reagerer på kald luft. Mens noen ikke opplever noen problemer, kan andre hoste og harke etter en kald treningsøkt.

I NEDiVEKT-appen finner du masse treningsvideoer. Last ned her! 

Beskytt deg

Løping kan absolutt være en helårsaktivitet, så lenge man har utstyret i orden.

Uavhengig om du reagerer på den kalde luften eller ikke, er det et godt råd å beskytte deg mot lungeskade og ikke ha for høy intensitet. Og husk at om du er forkjølet eller nettopp har vært det, er du ekstra ømfintlig. Så tilpass treningen. Om du kjenner at lungene reagerer veldig når du er ute, tren inne til du er helt frisk - eller til det blir varmt nok å trene ute.

Ved minus 15 til 20 vil det for de fleste være ubehagelig å trene hardt, og bør unngås selv om man er en frisk mosjonist. Spesielt fordi skader kan oppstå uten at du merker det en gang.

Normalt skal slimhinnene i lungene være fuktige for å fungere optimalt. Slimhinnene blir fortere uttørket når du puster inn kald luft. Da settes lungene ut av sin vanlige funksjon og blir lettere påvirket av partikler og irritanter utenifra.

Og i verste fall ved har trening ute i kulda, kan du provosere fram astma.

Personer som allerede har en lungesykdom som astma eller KOLS vil raskere føle at kald luft irriterer, og bør være ekstra oppmerksomme. Det samme gjelder personer med hjertesykdom. Disse risikogruppene bør enten avstå fra trening i kulda og heller trene innendørs når det er veldig kaldt.

Lytt og kle det riktig!

Hvor mye lungene tåler av kald luft, er altså individuelt. Her gjelder det å legge merke til hva kroppen din synes er greit. Og ikke minst, kle deg etter forholdene! Husk alltid ull innerst.

For en annen årsak til at man må være forsiktig med å trene når det er veldig kaldt, er fordi varmetapet blir større enn det musklene klarer å produsere av varme. Dette kan føre til forfrysninger. Et godt råd er å ha med seg ekstra klær i tilefelle man blir veldig kald eller svett - og får behov for å skifte tøy.

Powered by Labrador CMS