Verdens diabetesdag – sammen i kampen mot diabetes

14. november er Verdens diabetesdag, en FN-dag som markeres over hele verden. På denne dagen står vi sammen i kampen mot diabetes – en sykdom som 422 millioner mennesker i verden har.

Frem til 1922 var det å få diabetes det samme som å få dødsdommen. Takket være Frederick Banting og oppdagelsen av insulinet, er ikke det lenger tilfellet. I dag kan man leve et godt og langt liv med diabetes. Ikke rart at Verdens diabetesdag markeres på samme dag som Banting ble født.

Usynlig og kronisk

Diabetes er to sykdommer – diabetes type 1 og diabetes type 2

Kan jeg få diabetes type 2?

Hvis foreldrene eller søskene dine har diabetes type 2, har du økt risiko for å utvikle diabetes . I tillegg til arv, er overvekt og mangel på fysisk aktivitet sykdommens viktigste triggerfaktorer. Risikoen kan reduseres ved å gå ned i vekt dersom du har noen kilo for mye, være fysisk aktiv i minst 30 minutter per dag og ha et næringsrikt og variert kosthold med mye grove kornprodukter, mye grønnsaker og noe frukt.

Kjenner du deg igjen i noe av dette? Sjekk din diabetesrisiko her, og snakk med fastlegen din om diabetes. Alt som skal til er en blodprøve – og det er alltid bedre å vite enn å lure.

Hilsen fra Camilla Karstensen

Diabetesforbundet

– de er helt forskjellige. Mens type 1 skyldes at bukspyttkjertelen slutter å produsere insulin, skyldes type 2 en kombinasjon av nedsatt insulinproduksjon og det at insulinet virker for dårlig i kroppen. Det sykdommene har til felles, er at de begge er kroniske – og usynlige. Det at diabetes ikke synes på utsiden, var noe av drivkraften bak Verdens diabetesdag. Den usynlige sykdommen skulle nå settes på dagsorden, og forene mennesker over hele verden i kampen mot diabetes. Dermed fikk også diabetes sitt merke – en blå sirkel som symboliserer at vi står forent i det globale diabetessamfunnet. Blått er valgt for å representere verdenshimmelen vi alle lever under.

Det er skremmende å tenke på at over 100 000 mennesker i Norge har diabetes type 2 uten å vite om det.

De vage symptomene

Det er mange myter og misforståelser om diabetes, derfor satser vi i år på folkeopplysning.

For å overleve må personer med diabetes type 1 ha tilførsel av insulin. Når bukspyttkjertelen slutter å produsere det livsviktige hormonet, gir det kraftige symptomer, og diagnosen blir ofte raskt stilt. Diabetes type 2 derimot, har langt vagere symptomer. De vanligste tegnene er å føle seg trøtt, slapp og sliten. Og hvem føler seg ikke det fra tid til annen?

Å gå i årevis med ubehandlet, høyt blodsukker er svært skadelig. Det skader kroppens små blodårer og nerver, og kan for eksempel føre til blødninger i øyets netthinne.

Powered by Labrador CMS