Er hermetiske bønner like bra som hjemmekokte?

Bønner/ linser og erter, både tørkede og hermetiske, er næringsrik mat som med fordel kan inngå i et sunt kosthold. Man finner de i utallige former, farger og fasonger. Man kan kjøpe tørkede belgvekster for en latterlig billig penge, eller man kan gå for de mer praktiske ferdigkokte pakninger. Fremdeles billig!

Men er egentlig ferdigkjøpte bønner og linser like bra som de hjemmekokte?

I utgangspunktet er kokte og hermetiske ganske like ernæringsmessig, men saltinnholdet kan være betydelig høyere i hermetiske bønner. Derfor er det viktig å skylle disse godt for å redusere saltinnholdet. Ulempen med dette er at noen av næringstoffene også kan skylles bort i denne prosessen.
Likevel,vær ikke i tvil: både tørkede og hermetiske bønner er sunt!

Hva skal man velge i butikken, og hvilke typer belgfrukter passer best til ulike retter som salater, gryter, supper og stuinger?

Salater
Kikerter, hvite og røde bønner er supre å ha i salater, Belugalinser er også svært dekorative i en grønn salat. Bønner og linser i salaten vil gjøre salaten atskillig mer mettende og vil også øke protein og næringsinnholdet betraktelig. Prøv denne friske bønnesalaten med frisk mynte.

Bønne og linsegryter
Her finnes utallige oppskrifter – spesielt i det indiske kjøkken.

Grete Roedes egen bønnegryte med karri er også godt krydret og enkel å lage.

Supper

  • Røde linser har en lett krydret smak og passer godt i tykkere supper og stuinger. Dersom du ønsker kortere koketid kjøp de splittede. Disse er spesielt lettkokte. Kort koketid: 15-20 min.
  • De grønne og sorte linsene må generelt koke lenger enn de røde.
  • Puy linser. Dersom du ønsker en mer eksklusiv variant i suppen prøv disse! De er noe dyrere enn andre linser, men har til gjengjeld en fantastisk nøtteaktig smak og holder bedre på konsistensen.

Prøv denne smakfulle grønnsakssuppa med linser!

Stuinger

  • Hummus kan lages med mange typer bønner. Kikerter inngår i klassikeren.
  • Røde bønner/kidneybønner – suverent å bruke som fyll i taco eller wraps.

Tilberedning

Alle bønner bør legges i bløt natten over for å korte ned på koketiden. Dette er ikke nødvendig for linser, som generelt har en kortere koketid. Kok gjerne store porsjoner av bønner og legg i fryseren (holdbarhet ca 12 mnd).

Koketiden på bønner, linser og erter varierer etter størrelse, så du bør smake litt underveis. Prøv deg frem med ulike ferske og tørkede krydder for å smaksette bønner og linser, så får du ikke bare en mettende rett, men et næringsrikt og smakfullt tilbehør.

Lykke til med kokkeleringen!

Nina C Johansen

Powered by Labrador CMS