Hei på deg brøddeig

Vi feirer verdens brøddag idag 16. oktober med å gi deg to herlig oppskrifter fra Det Glutenfrie Verksted.

Verdens Brøddag – ikke visste jeg at det var noe som het det før jeg ble spurt om å skrive ett nytt innlegg til Roede-bloggen. Og for oss som er så heldige å bo her i Norge så vil jeg tro at de fleste av oss har ganske lett tilgang på ferskt brød – mer eller mindre daglig. Men så er det faktisk noe med høsten, mørkere kvelder og mer innekos som gjør at det å bake sitt eget brød kanskje blir en hyggelig aktivitet?

Det jeg synes var den største utfordringen når jeg selv fikk cøliaki og måtte gå over til glutenfri kost var å finne godt, grovt, sunt og smakfullt brød. Egentlig så var det mangelen på dette tilbudet som gjorde at Det Glutenfrie Verksted kom i gang!  Jeg har etter hvert utvidet mine varianter på brød og jeg har derfor lyst til å dele et par varianter her som kanskje kan gjøre din hverdag litt enklere?

Saftig og grovt brød med eple og rosmarin.

Grovt brød med eple og rosmarin

Dette trenger du

  • 1 pose Brødmiks 430 g
  • 1 pose tørrgjær eller ½ pk fersk gjær
  • 125 g kesam
  • 2,25 dl vann
  • 0,5 dl rapsolje
  • 1 eple raspet
  • Noen kvister rosmarin (ikke nødvendig)

Slik gjør du
Bland kesam og vann fingervarmt og tilsett olje før du tilsetter brødmiks, tørrgjær, eple og eventuelt rosmarin. Vil du unngå melk så erstatter du kesam med soyayoghurt. Bland alt godt i kjøkkenmaskinen, 5-10 min. Kle en 1 liters brødform med bakepapir og hell deigen i. Sett til heving i 30 min. Sett stekeovnen på 200 grader og stek så i ca 45 min – følg med på steketiden.

Avkjøles på rist og nytes nybakt.

Om det blir noe igjen skjærer du opp i skiver, legger i fryseren og tar opp etter behov.

Nøttebrød uten gjær

Brød uten gjær er ikke så enkelt å få til, men om du tar utgangspunkt i miksen Rundstykker uten gjær kan du lett bake et glutenfritt brød uten gjær. Her er en variant til et smakfullt nøttebrød.

Kos deg!

Monica Jensen Hellmann
Det Glutenfrie Verksted

Powered by Labrador CMS