Hva er det med knekkebrød som er såå godt?

Jeg baker ofte, tester, blander, smaker og baker igjen og alltid fordi jeg har et ønske om å finne noe nytt og spennende som gir en god smaksopplevelse,

noe næringsrikt, mettende og nyttig. Som selvfølgelig også er glutenfritt.

Knekkebrød er noe jeg baker ganske ofte – og om jeg gjemmer de litt for resten av familien så varer de bittelitt lenger. Knekkebrødmiksen er satt sammen av frø som solsikkefrø, sesamfrø, gresskarkjerner, linfrø og litt sammalt havregryn som binder det hele sammen. Om du er som meg og ønsker å utfordre smaksløkene litt med enkle variasjoner kan du for eksempel strø litt friske urter, hakket chili, eller kanskje litt kanel på toppen før du setter til steking. På den måten kan du variere miksen i det uendelige. Og alt smaker jo godt oppå et knekkebrød?

Knekkebrød med pålegg er en god og sunn frokost, mellommåltid eller kveldsmat som metter godt.
Knekkebrød med pålegg er en god og sunn frokost, mellommåltid eller kveldsmat som metter godt.

Eller knus knekkebrødene og bruk som topping på cottage cheese eller yoghurt? Om du vil kan du også lage energibar – så her er det bare å sette i gang og la fantasien og smakspreferansene være med å bestemme.

Men hvorfor blande denne miksen med 5 dl kokende vann? Kokende vann hjelper med å frigjøre næringsstoffene i frøene og dermed enda mer nyttig resultat.

Avslutter med litt baketips om du er ny i knekkebrød bake gamet

Som nevnt blander du miksen med 5 dl kokende vann. La dette stå og svelle i minimum 5 minutter før du fordeler røra på to bakeark. Ha et ekstra bakeark som du så legger oppå knekkebrød deigen og bruk så ei kjevle til å fordele røra ut over så det dekker bakearket. Dette gjør du da på begge arkene. Ønsker du å tilsette hakkede urter, havsalt, kanel, chili eller, eller så strør du dette på nå før du setter inn i ferdig oppvarmet ovn. Brettene settes inn samtidig, og etter 5 minutter tar du de ut og deler opp i ønsket størrelse.

Glutenfrie og fiberrike knekkebrød som gir en behagelig metthetsfølelse som varer lenge.
Glutenfrie og fiberrike knekkebrød som gir en behagelig metthetsfølelse som varer lenge.

Bruk type pizzaskjærer her til å dele opp. Bytt plass på brettene underveis mens de steker for å få en jevn steking. Når steketiden er over kan det enkelte ganger føles som om knekkebrødene fortsatt er rå og seige. Det jeg alltid gjør er å fjerne bakearket og så legge knekkebrødene over på en rist før jeg setter de inn i ovnen igjen hvor ovnen er skrudd av og knekkebrødene blir liggende i avskrudd ovn med døren på gløtt. Etter en liten stund har du de beste knekkebrødene klare.

TIPS: Oppbevar de gjerne på kjøkkenbenken i en fin skål (men da forsvinner de nok også fortere) eller ha de i en type kakeboks. IKKE i plastboks, for da blir de seige.

Glutenfrie knekkebrød

Knekkbrød miksen til Det Glutenfrie Verksted er det flere av dere som har lett etter og savner i butikkhyllene. Det gjøres stadig endringer i utvalget i fri for hylla, og noen ganger skjer det dessverre at en favoritt utgår. Så for å “bøte på såret” dele jeg oppskriften med dere her.

INGREDIENSER

 • 100 gram solsikkekjerner
 • 100 gram bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted
 • 85 gram linfrø, hele
 • 70 gram sesamfrø
 • 65 gram gresskarkjerner
 • 5 dl kokende vann
 • 3 bakeark og en kjevle

SLIK GJØR DU

Legg gjerne igjen en kommentar og del din favoritt!

 1. Vei opp alle de tørre ingrediensene, og bland disse lett i en bakebolle.
 2. Kok opp 5 dl vann som du heller over blandingen.
 3. La stå og svelle min 15 min.
 4. Sett stekeovnen på 200 grader (kan også bruke varmluft men da 190 grader)
 5. Legg to bakeark på kjøkkenbenken og del så blandingen på disse to bakearkene.
 6. Legg det siste bakearket over deigen og klem utover. Bruk en kjevle til å fordele deigen jevnt utover bakearket.
 7. Sett inn begge brettene, og ta ut etter 5 min og bruk en pizzaskjærer til å dele opp i passe størrelse.
 8. Bytt plass på brettene underveis og stek videre i 20 min.
 9. Fjern bakepapir og legg knekkebrødene på en rist og sett tilbake i avslått ovn og la de stå der til ovnen er kald. På den måten får du sprø, digge knekkebrød.

Lykke til med baksten og riktig god fornøyelse!

Monica Hellmann
Det Glutenfrie Verksted

Powered by Labrador CMS