Spar penger på næringsrik og smakfull mat!

Denne høsten kommer bokstavelig talt til å bli mørkere enn på lenge, hva gjelder privatøkonomien. Økte strømpriser, renteøkning og høyere matvarepriser
gjør et dypt innhugg i økonomien vår. Mat må vi alle ha, men kan vi justere noe på matinnkjøpene for å kunne spare noen kroner i måneden?

For hvis man klarer å gjøre små justeringer hver dag kan man spare en del hver måned. 100 kroner spart per dag er 700 kroner spart i uken, og 2100 kroner i måneden. Men får man gjort disse justeringene uten at det går på bekostning av å spise næringsrikt? Leser du videre får du noen generelle tips til hva du kan gjøre, og du får noen tips til smakfulle middager som er både billige og næringsrike.

Næringsrike matvarer som gjør middagen billigere

Man trenger ikke slutte å spise kjøtt, men men det er mange fordeler med å redusere kjøtt til fordel for belgfrukter eller spise kjøttfrie middager minst en gang i uka.

Vi vet at vi spiser mer kjøtt enn anbefalt. Generelt er kjøtt en relativ dyr matvare. I dag koster for eksempel kjøttdeig/karbonadedeig av storfe fra ca kr 160,- per kg og oppover. Vi trenger ikke å slutte å spise kjøtt, men hvor stor andel av middagen er kjøttet på din tallerken? Kan du justere ned mengden og evt bytte ut noe med andre ingredienser?

Bruk mer grønnsaker

Kyllingpasta med fullkornspenne og spinat Omelett med spinat og cherrytomater Vegetarisk potet- og purresuppe med egg og hvite bønner

Rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, beter, neper egner seg i mange forskjellige middagsretter. Å tilsette ekstra rotgrønnsaker eller erstatte deler av kjøttmengden med grønnsaker, vil bidra til mer fiber, vitaminer og mineraler i middagsretten samtidig som den blir billigere. Du kan få rotgrønnsaker helt ned til ca kr 6,- per kilo. Putter du mer rotgrønnsaker i middagen, får du større volum på middagen, lavere energitetthet og godt næringsinnhold.

Bruk mer belgfrukter

Belgfrukter er en fellesbetegnelse for bønner, linser, erter, kikerter. Felles for disse er at de har et høyt innhold av kostfiber og vegetabilske proteiner, og er i tillegg en god kilde til en rekke vitaminer og mineraler. Hermetiske bønner koster fra kr 25,-. Derfor vil det være et billigere og sunnere alternativ å erstatte deler av kjøttet med bønner eller andre belgfrukter. Erstatter du noe av kjøttet med belgfrukter vil du generelt få en sunnere og mer bærekraftig middag, i tillegg til at den blir billigere.

Bruk mer frosne grønnsaksblandinger

Frosne grønnsaksblandinger er lett å glemme, men det er tilbehør som er næringsrikt og godt i middagen. Ferske grønnsaker som brokkoli, blomkål, erter og bønner som har kortere holdbarhet er fine å kjøpe frosne. Er du i tillegg opptatt av kortreiste grønnsaker kan du lettere finne norske grønnsaker i frysedisken enn i ferskvaren utover vinteren. Frosne grønnsaker kan gjøre middagspreppingen enklere, men like næringsrik, og har du en pose med grønnsaker i frysen, har du alltid grønnsaker lett tilgjengelig. Det finnes frosne grønnsaker til kr 20,- per kg.

Bruk mer løk

Løk er en av de sunneste grønnsakene som finnes og gir maten både smak og volum. Alle typer løk er sunne og inneholder mye kostfiber og antioksidanter som har en helsefremmende effekt og bidrar til god tarmhelse. 1 kilo løk koster fra 15 kroner og oppover. Prøv gjerne en smakfull løkpai eller en klassisk fransk løksuppe. Kjempegodt og billig!

Oppskrifter for under 50-lappen

I Roede-kjøkkenet har vi mange oppskrifter på lavbudsjett. Her har vi plukket ut en knippe oppskrifter som er perfekt til en travel hverdag, når man samtidig ønsker å spise sunt på lavbudsjett. Her finner du smakfulle middagsretter som er billige og næringsrike.

Linsesuppe

Hjemmelaget fiskesuppe med sei og dill

Vegetarisk potet- og purresuppe med egg, hvite bønner og kjerneblanding

Tomatsuppe med pasta, kalkunbacon og egg

Fransk løksuppe

Omelett med spinat og cherrytomat

Kyllingpasta med fullkornspenne, spinat og revet Grande Premium

Fiskekaker av torsk og sei med ovnsstekte potetskiver og lett urtedressing

Chili con carne med sprøstekte fullkornstortillaer

Planlegging gjør middagen billigere

Foretrekker du å ta handlingen på sparket eller liker du å bruke handleliste? De fleste opplever nok at det er lett å plukke med seg litt ekstra i butikken, spesielt hvis man ikke har handleliste. Her er noen tips til hva du kan gjøre:

  • Sjekk hva du har i matskap, fryser og kjøleskap.
  • Lag en plan for ukens middager – med utgangspunkt i noe du allerede har.
  • Lag handleliste og gjør innkjøpene på mett mage.
  • Lag flere retter som gryter og supper som er basert på grønnsaker og belgfrukter.
  • Følg med på tilbudene som kommer i butikkene.
  • Sjekk prisen per kg på en matvare og sammenlign prisene i samme produktkategori. En og samme matvare kan ha stor prisforskjell uten at kvaliteten er så forskjellig. Hermetiske kidneybønner kan for eksempel variere mellom kr 25 – 200,- per kg i en og samme butikk!

Flere sparetips som får matbudsjettet ned

  • Bruk sansene når du skal sjekke om en matvare er dårlig. Mange varer kan brukes lenge etter at holdbarhetsdatoen er gått ut.
  • Har du rester igjen etter middagen? Bruk restene enten til lunsj dagen etter, eller lag omelett, pai, gryte eller suppe av restene.
  • Last ned Too Good to go-appen og sjekk dine muligheter for å bestille forundringspakker med mat til 1/3 av prisen. Her bidrar du til å kutte matsvinnet ved å redde mat fra butikker og spisesteder til sterkt redusert pris.
  • Flere matbutikker setter ned prisen på nesten utgåtte matvarer. Her kan du finne mange gode tilbud.
  • Har du for vane å kjøpe mat i kantinen hver dag, begynn å variere med matpakkelunsj innimellom.

Les mer om det geniale matkonseptet To good to go her

Med enkel planlegging og noen små justeringer, kan det bidra til at du reduserer middagsbudsjettet, og resultatet blir middagsretter som er sunnere, mer tidsriktige, billigere og mer bærekraftige Og det er vel slettes ingen ulempe!

Powered by Labrador CMS