Å spise sunt er ikke det samme som å slanke seg

Tenk deg litt om: Når du skal ned i vekt, er du da mest opptatt av å spise mat med få kalorier og lite fett, eller har du fokus på at maten skal være næringsrik og sunn? Og er det egentlig en forskjell?

Svaret er både ja og nei. Det finnes den typiske slankematen som er fattig på både kalorier og næring, og det finnes mat som er næringsrik uten å være energirik. I Roede vektlegger vi den næringsrike maten fremfor den tradisjonelle slankematen. Den viktigste grunnen til dette, er at for å lykkes med et varig vekttap, må du gjøre varige endringer i dine matvaner.

Skal du gjøre varige endringer i kostholdet, er det en stor fordel at de nye vanene er helsefremmende. Altså at du innarbeider et sunt og variert kosthold som gjør godt for kroppen, og som gir deg matglede. Bare da kan du finne trivsel med dine nye vaner. I et større perspektiv handler det om bærekraft i eget liv. Velger du et ensidig fokus på kaloritelling uten å tenke næringsinnhold i det du spiser, vil du over tid underernære deg selv. Det er en unødvendig høy pris for å oppnå en ny og lavere vekt.

Så tilbake til det innledende spørsmålet, hva er ditt fokus når du velger mat?

Les også: Hvordan skape gode vaner og rutiner?

To fluer i en smekk

Om du endrer livsstil ved å justere dine porsjoner, og ved å spise rikelig med frukt og grønt, samt fullkornsprodukter, fisk og magre meieriprodukter, slår du to fluer i en smekk. Du får trolig i deg mindre energi enn du gjorde før, og det uten at du opplever å spise mindre. Du øker inntaket av nyttige næringsstoffer som vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber, samt mettende proteiner og sunne fettsyrer. Og det samtidig som du bygger sunne vaner som kan vare.

Se mer på hva kaloriene inneholder enn antall kalorier. Altså, mer fokus på kvalitet enn kvantitet.

Tenk bærekraftig

Et sunt kosthold gjelder alle – alle som ønsker et langt og godt liv, uansett om du vil ned i vekt eller ei, vil ha gevinst av å gi kroppen sunt og næringsrikt påfyll. Ønsker du en bærekraftig livsstil, vil det å finne matglede i sunn mat være et smart sted å begynne.

I stedet for ensidig å tenke på antall kalorier for å gå ned i vekt, vil det være mer bærekraftig å fokusere på kvaliteten i de kaloriene du velger å spise. Det vil bidra til at du får mer overskudd og energi, og til at du sover bedre og orker mer. For ikke å snakke om alle gevinstene det har på blodtrykk, kolesterol og blodsukker.

Powered by Labrador CMS