Bedre livsstil uten å begrense livet

Å gå varig ned i vekt handler ikke bare om å bli kvitt et antall kilo. Det handler om å holde kiloene borte for alltid.

Vektreduksjon er heller ingen «start og slutt»-prosess. Når du har nådd vektmålet ditt, stopper du ikke å spise sunt og bevege deg – du fortsetter! Men hvordan klare dette?

De fleste har fått med seg at det å gå ned i vekt handler om å spise litt mindre enn man forbruker, bytte ut den usunne maten med den sunne og spise både regelmessig og litt mindre porsjoner. Alt dette kan føles nokså begrensende…og det kan virke som mye må forsakes. Men slik er det ikke. Et nyttig verktøy i en livsstilsendring er å tenke at det å gå ned i vekt handler om å forbedre livet sitt, ikke begrense det!

De kan hjelpe deg å skape en livsstil som gjør at du føler deg bedre og har det bedre – med noen kilo mindre.

SPIS DET DU ELSKER: Det handler om små forandringer!

Nyttige verktøy å ta med seg:

Uansett om du er i starten av din reise mot en lavere vekt og bedre livsstil, eller allerede har nådd ditt mål, er det enkelte nyttige verktøy du bør ha med deg.

1. Du kan faktisk fortsette å spise det du liker!

Hvis du elsker sjokolade, skal du ikke nekte deg sjokolade fullstendig. Det vil bare gi deg følelsen av å bli fratatt det du er glad i, og det er ingen følelse du ønsker å ha! Har du lyst på pasta, så spis pasta. Har du lyst på pizza, så spis pizza – men lag den gjerne selv. For å ha et kosthold du trives med anbefaler vi å ta utgangspunkt i den maten du liker og så gjøre justeringer slik at den blir sunnere og lettere. For eksempel bruke mer grønnsaker og mindre ost på pizzaen. Tenk hele veien hva du kan spise mer av, framfor hva du skal spise mindre av!

Mindful eating innebærer å være mer bevisst og lytte til våre behov som kan lede oss til en ny måte å spise på.

Les også: Spis det du elsker!

2. Når du spiser maten du liker, nyt den!

Mindful eating heter det, som er å være bevisst når du spiser. Altså å spise uten at andre ting distraherer deg. Forskere mener dette kan være en viktig nøkkel for å gå ned vekt. Ved et av universitetene de forsker på dette ber de personer som er i ferd med å spise mat med mye energi, om å spise kun en bit eller to. De skal gi sin fulle oppmerksomhet til disse to bitene, slik at de får mest mulig glede ut av dem. For det er jo de to første bitene som gir mest glede! Spiser du mer, får du i deg mer energi, men ikke nødvendigvis mer glede! Mindful eating gjør det dessuten lettere å senke hastigheten når du spiser. Når du tygger maten godt og bruker tid, får du et bedre samspill med kroppens signaler om at den er mett.

Les også: Mindful eating – er du til stede når du spiser?

3. Går du på en smell, trenger du ikke plage deg selv med den dårlige samvittigheten

Det å sprekke, ta et feiltrinn eller sidespor er noe av det vanligste og mest menneskelige i en endringsprosess. Derfor er det så viktig å ikke se på det som et nederlag som fører til at du snakker deg selv ned, men heller en anledning til å lære, til å bli bedre kjent med deg selv og til å komme videre. Still deg heller spørsmålet – hvorfor skjedde dette, og hvordan kan jeg takle dette annerledes neste gang? Husk også at det eneste som skjer med et feiltrinn, er at det tar litt lenger tid å nå målet.

4. Sannsynligheten for å ta feiltrinn er langt mindre om du har bestemt deg for ditt eget mål

Lag det til ditt personlige prosjekt! Når man har et mål og en vei å navigere etter, er det mindre sannsynlig at du havner på noen sidespor. Det er du som bestemmer hva målet ditt er. Og husk, vekten er ikke alt – det er drømmen din og hva du skal bruke den nye livsstilen til som er det som kan gi utholdenhet og holde motivasjonen oppe underveis mot målet. Derfor er det smart å sette seg mål som går på livskvalitet – ting du ønsker å kunne gjøre, klær du vil komme inn i, helsemessige forbedringer. Hva er din grunn til å gå ned i vekt?

5. Selv om du har satt deg et mål, husk at motivasjonen er skjør og er ikke alltid der når vi trenger den

Fortell derfor omgivelsene hva du holder på med! Det gir større forpliktelse, og selv om forpliktelse er skummelt, husk at det også er en fantastisk drivkraft for å eie et mål. Få støtte av de rundt deg, og gjør deg samtidig oppmerksom på hvem som saboterer deg, og som ikke støtter deg i å oppnå bedre livskvalitet. Mange er flaue over å innrømme at de er i en livsstilsendringsprosess. Men hvorfor holde for seg selv at man skal bli den beste utgaven av seg selv?

6. Sist, men ikke minst: Kom i gang med bevegelse – og fortsett

Trening og hverdagsaktivitet gjør det lettere å gå ned i vekt. Mest av alt fordi det gjør deg mentalt mer robust til å stå i endringen, men også fordi det bidrar til et økt energiforbruk. I tillegg forebygger det stress, reduserer blodtrykk og kolesterol, øker humøret og gir økt følelse av velvære, for å nevne noe. Istedenfor å bruke mye energi på å tenke at dette er noe du «må» få til hver dag, se heller på fysisk aktivitet som ditt personlige avbrekk fra hverdagen for å ta vare på deg selv. Da er sannsynligheten for at du får satt av litt tid til å være fysisk aktiv mye større!

Ble du fristet? Gå til Roede.com og prøvemeld deg inn nå eller få en GRATIS veiledning – helt uforpliktende.

Sikre deg et langt liv med gode vaner, vi har mange gode tilbud! Finn fram til ønsket kurs og velg din kursleder. Du har mulighet til å gå for et abonnement, eller en av våre kurspakker. Velg den kurstypen som passer best for deg!

Lykke til med å investere tid på prosjektet deg selv!

Powered by Labrador CMS