Energimangel og overskudd – har du lite energi?

Vi vet alle hvordan det føles når kroppen er tom for energi. Vi blir trøtte, slappe og irritable, i tillegg til at vi mangler overskudd til å gjøre og spise det som faktisk hjelper mot lav energi.

I denne saken får du noen enkle råd om hvordan du kan øke ditt energinivå og hva du kan spise for å bli mer energisk.

Hvorfor blir jeg så trøtt når jeg har spist?

Mange tror at det er vanlig å føle seg trøtt og sløv i timene etter et måltid, men grunnen til energitapet er mer sammensatt enn bare at man blir trøtt av å spise.

Sannheten er at mat normalt skal gi oss tilstrekkelig næring til å holde oss aktive. Opplever du det motsatte etter et måltid kan det være type mat du spiser som bidrar til det. Dette er ofte matvarer med høy energitetthet, som godteri, kaker og hurtigmat, og som inneholder lite av næringsstoffene som kroppen trenger.

Energitette og næringstette matvarer!

Dersom du ofte føler deg trøtt etter et måltid, er det derfor en god idé å bytte ut disse matvarene med matvarer med noe lavere energitetthet, samt moderate mengder av matvarer med både høy næringstetthet og energitetthet, som avokado, nøtter og fet fisk.

Hva hjelper mot lav energi?

Du bør alltid starte dagen med å spise en god frokost. En sunn frokost bidrar til at du får i deg de næringsstoffene som er viktige for å gi den energien som kroppen din trenger for å holde seg gående hele dagen. En frokost bør ideelt sett innehold fiber, karbohydrater og protein, og kan for eksempel bestå av grovt brød, frukt og mager yoghurt.

Selv om det kan virke motsatt når vi er på vårt mest slitne, er bevegelse og trening essensielt for å holde energinivået oppe. Trening forbedrer ikke bare din fysiske tilstand, det øker også følelsen av velvære, takket være frigjøringen av endorfiner i hjernen. Selv moderat trening vil være tilstrekkelig til å motvirke trøtthet.

Utilstrekkelig hydrering kan også gjøre at du føler deg mer sliten enn normalt. Sørg derfor for å drikke nok vann i løpet av dagen. Når kroppen din er dehydrert svekkes den nemlig både fysisk og mentalt, spesielt om det er varmt i været. Drikker du ikke nok vann, vil ikke kroppen din være i stand til å absorbere næringsstoffene. Den anbefalte vannmengden varierer fra person til person, men en fin tommelfingerregel er to liter vann per dag for kvinner og to og en halv liter per dag for menn.

Mat med naturlig energi

Kroppen din trenger altså energi for å ha overskudd til daglige aktiviteter. Derfor er det viktig å få tilstrekkelig med energi gjennom mat, spesielt hvis du føler deg slapp og trøtt. Det er viktig at vi i alle måltider inntar en kombinasjon av matvarer som gir energi fra de nødvendige næringsstoffene, enten det er gjennom å spise frukt, grønnsaker, animalske matvarer eller korn.

Så hvilken mat gir energi?

Det enkle svaret er at all mat gir energi, men at noen matvarer gir mer energi enn andre. Her er noen eksempler på matvarer som er en god kilde til energi og overskudd, og som ved å inkluderes i kostholdet ditt kan sørge for at du går gjennom dagen uten å bli trøtt og slapp:

Matvarer:

  • Egg er en kjempegod kilde til protein. Ett egg inneholder faktisk 30 prosent av vårt daglige proteinbehov. Protein er hovedkomponenten i kroppens celler, og bidrar til muskelvekst og bedre restitusjon etter fysiske anstrengelser.
  • Havregryn er rikt på fosfor, kalsium og jern. Havre er et komplekst karbohydrat, som betyr at det gir deg energi i lenger tid, i tillegg til at det er bra for fordøyelsen. Havregryn kan også bidra til å redusere kolesterolnivået.
  • Spinat er et av de mest allsidige grønnsakene, og absolutt noe du bør inkludere i kostholdet ditt. I tillegg til å gi energi, er spinat rik på næringsstoffer som jern, antioksidanter og vitaminer. Spinat kan også forbedre fordøyelsen og inneholder knapt kalorier.
  • Nøtter er kanskje den aller mest populære matvaren for å øke energinivået. De har svært rike på essensielle fettsyrer. I tillegg har de et høyt innhold protein og antioksidanter. Nøtter inneholder flere kalorier enn mye annen mat, men er du tom for energi kan en håndfull mandler, valnøtter eller pistasjnøtter hjelpe mye.
  • Banan er en grunn til at du ser toppidrettsutøvere spise banan når de trenger mer energi. Slapphet er faktisk assosiert med kaliumunderskudd, som er et mineral bananen har mye av. Kalium styrker musklene og normaliserer vannbalansen i kroppen.
  • Sjokolade er en god kilde til jern, kalium, magnesium og en rekke vitaminer. Du bør imidlertid sørge for at du spiser så ren sjokolade som mulig, med en høy andel kakao.
  • Frø som sesam-, lin- og solsikkefrø er rike på omega-6- og omega-9-fettsyrer, samt folsyre og andre næringsstoffer. Frø kan byttes ut med nøtter, så ta en håndfull frø når kroppen er tom for energi.

Få en sunn og varig livsstilsendring med Roede-metoden

Uansett om du vil få en hverdag med mer energi eller om du bare vil leve litt sunnere, er du nødt til å ha hodet med deg. Dersom du ønsker en livsstilsendring som er mer enn midlertidig, er det viktig å se sammenhengen mellom alle aspekter som skal til for å lykkes.

Roede-metoden er en helhetlig metode som legger vekt på sammenhengen mellom kosthold, aktivitet, motivasjon og, ikke minst, støtte og oppfølging. Hos oss kan du melde deg på flere kurs som hjelper deg i gang med livsstilsendringen.

Det er alltid lettere å lykkes med andres hjelp!

Powered by Labrador CMS