Mer fiber er bra for helsen

Vi har alle godt av å spise mer fiber – flere ganger om dagen. Et fiberrikt kosthold er gunstig for å opprettholde et stabilt blodsukker, en god metthetsfølelse og er bra for fordøyelsen, i tillegg til hjertehelsen. Matvarer som har et høyt innhold av fiber, er også matvarer med mange andre gunstige vitaminer og mineraler som har en helsefremmende effekt på flere måter.

Oppfordrer deg også til å se: Helsedirektorates film om #MerAv grove kornprodukter her!

Fiber er bra for helsen

Fiber styrker nemlig immunforsvaret fordi en del fiber er som næring å beregne for tarmbakterier. Det viser seg at de gode bakteriene som finnes i tykktarmen også er bra for immunsystemet og i tillegg forebygger kreft i tykktarmen. Det er godt dokumentert at fiber kan senke LDL kolesterolet (det dårlige kolesterolet).  Den svampaktige effekten fiber har på avføringen i tykktarmen kan bidra til at fettstoffer og gallesyre skilles ut via avføringen.

Noen typer fiber kan muligens også hemme opptaket av kolesterol fra tarmen. Det er spesielt betaglukaner, en type fiber som vi finner mye av i havre og bygg som har god dokumentasjon på å bedre kolesterolsammensetningen i blodet.

Les også: Kolosterolvettregel #7 – Spis mer fiber

Matvarer som inneholder mye kostfiber er samtidig rik på mange andre viktige næringsstoffer.

Fiber har en effekt ved at blodsukkerstigningen blir lavere ved inntak av fiberrike matvarer sammenliknet med fiberfattige. På den måten kan diabetes type 2 risikoen reduseres. Fiber gir og en mer langvarig metthetsfølelse og på den måten kan det bidra til et lavere inntak av energi grunnet økt metthetsfølelse. Dette er spesielt gunstig dersom vekten bør litt ned.

Tips til et høyere fiberinntak

Spis rikelig grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter, havre, bygg og nøtter. Brød eller knekkebrød kan med fordel inneholde mer kostfiber enn 7-8-10 gram per 100 gram. Bytt også ut vanlig pasta eller ris med fullkornspasta, naturris eller enda bedre nyheten linse- bønnepasta. Det er anbefalt å spise 25-35 gram fiber hver dag.

Dette kan for eksempel være en porsjon med havregrøt til frokost, grove knekkebrød med litt frukt og grønt til lunsj, og en porsjon belgfrukter eller grønnsaker til middag.

Ta en titt i Roede-kjøkkenet for inspirasjon til mer grovt fiber i hverdagen!

Powered by Labrador CMS