Spis deg mer robust!

I dag har vi mye kunnskap om matens effekt på vår helse. Få gode råd her! 

Hadde det vært fristende å ta en pille eller pulver som hadde gitt deg bedre konsentrasjon, mer overskudd, økt arbeidskapasitet, bedre helse, styrket immunforsvar og bedre fordøyelse?

Hvor enkelt hadde ikke det vært, hvis en pille eller litt pulver var “ferdig tenkt” og satt sammen for deg? Du hadde sluppet å tenke på om pillen eller pulveret inneholder nok av det kroppen din faktisk trenger av viktige næringsstoffer, som proteiner, riktige karbohydrater, sunt fett og viktige vitaminer.

Men er det egentlig så enkelt? Kanskje ikke så enkelt, men det trenger ikke være så vanskelig heller.

I dag har vi takket være store internasjonale kunnskapsoppsummeringer fått uendelig mye kunnskap om matens effekt på vår helse. Selv om dette er en jobb som fortsetter kontinuerlig, vet vi allerede mye om hvilken kraft det ligger i å spise sunn mat.

For hvem vil ikke ha en sterk og utholdende kropp som er robust og tåler både fysiske og psykiske oppturer som nedturer vi møter i hverdagen.

Hva mener vi med et sunt kosthold?

Å spise sunt betyr å spise mat som er helsefremmende og helsestyrkende. Konklusjonen på om en matvare er sunn bygger på hundrevis og kanskje tusenvis av vitenskapelige studier. Dette er en av de mest komplekse problemstillingene som studeres i naturvitenskapen i dag. Når vi sier at noen matvarer er sunne, kan disse redusere risikoen for sykdom eller helseplager på kort og lang sikt, slik at vi får flere gode leveår.

Mye tyder på at det naturens unike sammensetning av de ulike av ulike stoffer som finnes i maten som er den beste. Miksen av de ulike naturlige stoffene vi spiser som er gunstig for helsen.

Derfor vet vi at det å spise et variert kosthold med mye friske råvarer er et godt utgangspunkt for en god helse. Men vi vet også at enkelte matvaregrupper er nødvendig å ha mer fokus på enn andre nettopp fordi de har en helsestyrkende effekt.

Kroppen beskytter seg selv ved å produsere en rekke antioksidanter. Derfor trenger vi å spise rikelig med fargerike grønnsaker, frukt og bær for å styrke antioksidantforsvaret.

Hvorfor bør vi spise 5 om dagen?

Det er flere grunner til at vi har en anbefaling om 5 om dagen. Grønnsaker og frukt innholder fiber, vitaminer og mineraler og fytokjemikalier. Fytokjemikaliene er en gruppe plantestoffer som har en sterk evne til å dempe oksidativt stress. Det er en sykdomsmekanisme som dannes i cellene våre dersom det dannes for mye frie radikaler. Det dannes frie radikaler ved normal cellefunksjon, men fremmes også av en rekke faktorer som sykdom, røyking, alkohol, miljøgifter, medikamenter og solstråling fremmer. Hvis ikke disse reaktive stoffene nøytraliseres av antioksidanter, kan cellens skade føre til oksidativt stress.

Les også: Klarer vi syv om dagen?

Sunn tarmflora – sunn helse

Frukt og grønnsaker inneholder også viktig fiber som vil redusere passasjetiden i tarmen, og påvirker tarmfloraen på en gunstig måte. Fiber fungerer som mat for tarmbakteriene og fører til økt mangfold av bakterier. Fiber fra frukt og grønnsaker går ufordøyd ned til tykktarmen der den blir fermentert av bakterier og stimulerer til vekst av helsebringende bakterier. En rik tarmflora assosieres også med en sunn vekt.

Tarmfloraen er de bakteriene og mikroorganismene som finnes naturlig i tarmen vår. Noen av disse er snille og beskytter mot sykdom, mens andre forbindes med sykdom. Det viktigste vi kan gjøre for en sunnere tarmflora, er å spise fiberrik kost. Når fiber førdøyes i tykktarmen etter et måltid påvirker det også utskillelsen av metthetshormoner. Så fiberrike matvarer som frukt og grønnsaker og grove kornprodukter har en veldig viktig og helsestyrkende effekt på helsa vår.

Les også: Fordøyelsens hemmelige liv…

Så invester i deg selv og din helse – slik at du blir mer robust og står bedre rustet til å takle både små og store opp og nedturer!

Frukt og grønt fortrenger plassen til usunne matvarer

Selv om frukt og grønnsaker er energifattig gir det en god metthetsfølelse. Så spiser du 5 om dagen, er det stor sannsynlighet for at du spiser mindre av andre energirike matvarer med høyt innhold av fett og sukker. Den positive effekten av å spise mindre av den usunne maten, er at du lettere vil komme i energibalanse.

Så ønsker du å endre en vane, kan det å spise mer frukt og grønnsaker være smart start. Kort oppsummert vil det kunne bidra til en bedre tarmhelse og styrke kroppens immunforsvar mot sykdommer og betennelser. Når denne fargerike og smakfulle matvaregruppen fortrenger den usunne maten, har det en dobbelt effekt. Kostholdet ditt blir umiddelbart mer næringsrikt og mindre energirikt, og mer helsefremmende.

Powered by Labrador CMS