Vektplatå – ikke så krise som du tror
Mange som går på kurs hos oss opplever at de går jevnt og trutt ned i vekt, og ting går ganske så greit. Men så sier det helt plutselig stopp! Vekten beveger omtrent ikke på seg, verken på dager eller uker.
Da er det veldig lett å miste motet, og gi opp, og det er veldig lett å si til seg selv: «Hva er vitsen? Dette funker ikke lenger!» eller «Jeg sitter fast. Nå gidder jeg ikke mer, jeg gir opp».
Disse tankene er fullt forståelig! For du gjør jo alt du skal gjøre! Du spiser riktig, du spiser passe mengder, du registrerer og du trener, men likevel responderer ikke kroppen.
Det som mest sannsynlig har skjedd, er at kroppen har nådd et vektplatå. Det som er viktig å tenke på når dette skjer, er at det faktisk er normalt og et godt tegn!
En naturlig tilpasning av vekttapet
Det har vist seg at etter en vektnedgang på 10-15% av kroppsvekten, så kan vektnedgangen nå et platå og bli stående stille en stund.
Det som skjer på et vektplatå er at de fysiologiske mekanismene og hormonene skal stabilisere seg. Når de har gjort dette, er det mulig å sette i gang med vektreduksjonen igjen.
Under en vektreduksjonsprosess vil kroppen hele tiden prøve å få den tilbake til det den opprinnelig veide. Den søker tilbake til sin høyeste vekt. Men når man kommer på et vektplatå betyr det ofte at kroppen prøver å “omdefinere” sin nye normalvekt. Så dette er med andre ord et godt tegn på at man er på rett vei i sin prosess!
Vekten og den hormonelle balansen må altså stabilisere seg før vektnedgangen kan fortsette.
Vær glad!
Dette betyr at man egentlig kan være litt glad når man opplever et vektplatå, og ikke la det være en kilde til sinne, frustrasjon og desperasjon.
Løsningen er verken å droppe – eller bytte strategi, men heller fortsette som du gjør og si til deg selv at du fremdeles er på vei mot mål.
Dette med vektplatåer er egentlig et veldig godt eksempel på hvorfor det er så vanskelig å gå ned i vekt, og at en vektreduksjons-prosess handler om så mye mer enn kun vektreduksjonen. For her kreves mental styrke, å lære seg å stå i det, å være tålmodig og det kreves en viss kunnskap. For klarer man å forstå at kroppen vil justere den hormonelle balansen og de fysiologiske mekanismene under en vektreduksjonsprosess, er det lettere å akseptere at vektnedgangen kan stoppe opp litt.
På den måten vil du spare deg for mye negative tanker og frustrasjon. Å bruke energi på å være frustrert og sint, vil bare ødelegge for deg. Det er her du skal stole på at kroppen vet hva den holder på med, og at prosessen går sin gang. Din jobb er bare å fortsette med de gode vanene som du er i ferd med å etablere.
Hvor lenge er man på et vektplatå?
Mange lurer på hvor lenge man er på et slikt vektplatå. Her er det dessverre ikke noe fasitsvar, det er veldig individuelt – og det kommer selvsagt an på hvordan du responderer på et vektplatå. Men etter en stund vil de aller fleste oppleve at kroppen og hormonene kommer i balanse igjen. Da vil ting løsne og vektpilen vil peke i riktig retning.
Kroppen vil mest sannsynlig nå styre etter vekten den hadde på vektplatået. Så her gjelder det bare å stå i det, og ikke gi opp!
4 tips når man er på et vektplatå
- Forsette å spise sunt, variert og i passelige mengder, samtidig som man prøver å flytte fokuset litt vekk fra selve vektreduksjonen. Hva annet har man oppnådd? Mer overskudd? Bedre søvn? Bedre humør? Forbedret form?
- Passe på å drikke nok vann, og spise mye frukt, grønt og fiber, og begrense inntaket av søtsaker og annen “trøstemat”.
- Forsøk å være litt ekstra fysisk aktiv og/eller endre treningsopplegget. Fysisk aktivitet øker og opprettholder muskelmasse og forbrenning.
- Legge til rette for nok søvn gjennom gode søvnrutiner. Søvn spiller en viktig rolle for mange av kroppens reguleringsmekanismer.
Les også: Vann den beste tørstedrikken.
Lykke til – dette klarer du!