Forbrenning – flaks eller uflaks?
Forbrenning er et tema mange er opptatt av. Noen støtter seg på antagelsen om at de sikkert har en redusert forbrenning, derav økende kroppsvekt. Andre mener de kan spise hva som helst uten å legge på seg. Hva er rett? Er det simpel flaks eller uflaks?
Selv inaktive forbrenner energi
Hvileforbrenningen er det kroppen forbruker til å holde hjertet og åndedrettet i gang samt holde kroppstemperaturen stabil.
Om du har en hvileforbrenning på 1300 kcal betyr det at kroppen bruker 1300 kcal av seg selv, uten at du har beveget deg. Jo mer du er i aktivitet, desto mer øker den daglige forbrenningen utover hvilenivå. Forbrenningen øker også litt hver gang du inntar mat eller drikke. Hvileforbrenningen din baseres på vekt, høyde, alder samt kroppssammensetning og arv.
Nysgjerrig på hva du forbrenner – test vår Roede-app i dag!
Det er energibalansen over tid som er av betydning.
Har vi helt lik forbrenning hver dag?
Hvor aktiv du er i hverdagen eller på trening, samt matinntaket ditt, vil naturlig nok variere fra dag til dag. Dette gjør at forbrenningen din ikke er konstant og vil ha naturlige svingninger. Dermed er det ikke nødvendigvis slik at du hele tiden skal tilpasse energiinntaket ditt etter hvor mye du trener i løpet av en dag. Variasjonen vil være naturlig og jevne seg ut over tid.
Ved et variert inntak mat vil forbrenningen øke 5-15 % (matens termiske effekt) sammenliknet med hvile på grunn av fordøyelse av maten.
Les også: Hvordan vet du at du er i energibalanse?
Kan lav eller høy forbrenning tilskrives uflaks eller flaks?
Mange tror at det å ha en lav forbrenning kan tilskrives flaks eller uflaks, eller at det har medisinske årsaker. Det er imidlertid svært sjelden medisinske årsaker til lav forbrenning. Går man opp i vekt er det lett å skylde på forbrenningen, men stort sett skyldes det at man inntar flere kalorier enn kroppen klarer å forbruke. Det ser ikke ut til at hyppigere måltider nødvendigvis vil øke forbrenningen, men vi anbefaler likevel et jevnt inntak for å opprettholde et jevnt blodsukker og unngå overspising.
Fakta og myter om forbrenning
- Frokost øker forbrenningen
Stemmer ikke.
- Hyppige måltider øker forbrenningen
Den største variasjonen i forbrenningen skyldes variasjon i hvor fysisk aktiv man er!
Det finnes ikke forskning per i dag som støtter teorien om at hyppige måltider øker forbrenningen. Vi anbefaler derimot av andre årsaker et jevnt måltidsmønster.
- Chilli øker forbrenning
Chilli og andre krydder øker forbrenningen minimalt, men det er ubetydelig i den store sammenheng.
- Slanking ødelegger forbrenningen
Slanking over tid som har medført stress for kroppen kan redusere forbrenningen grunnet at kroppen har vært mye i sparebluss.
- Trening øker forbrenningen
Ja, alt kroppslig arbeid utover hvile vil øke forbrenningen.
- Forbrenning skyldes arv
Ja, delvis riktig. Her spiller medfødt evne til forbrenning i tillegg til hormoner en liten rolle. Det er ikke slik at alle vil ha en lik forbrenning om de utfører samme aktivitet i løpet av en dag.
- Kroppssammensetning påvirker forbrenning
Ja. En høy andel muskelmasse, jo høyere forbrenning. I tillegg vil all fettfri masse kunne påvirke forbrenningen. Dette skyldes delvis arv. Muskelmassen kan økes ved styrketrening.
Våre råd
Vi anbefaler ikke et for lavt inntak over tid fordi det stresser kroppen, i tillegg til at det over tid er vanskelig å leve med. Spis variert og ha et høyt daglig inntak av frukt, bær og grønnsaker. Spis til du ikke er sulten mer, før du blir altfor mett. Fokuser på alt det kroppen din blir glad for å spise, da har du plass til litt snacks en gang i blant. Vær fysisk aktiv og legg inn litt styrketrening, særlig når du vet at økt muskelmasse gir økt forbrenning.
Les mer om forbrenning her:
- https://www.roede.com/magasinet/artikkel/slik-odelegger-alkohol-forbrenningen/
- https://www.roede.com/magasinet/artikkel/sa-mye-ma-du-trene-for-a-forbrenne-helgekosen/
- https://www.roede.com/magasinet/artikkel/sa-langt-ma-ga-a-forbrenne/