Ta hjertevennlige valg, hver dag!

Kosthold og fysisk aktivitet er av stor betydning når du skal ta vare på hjertet ditt. Snacks, kjeks, kaker, “junk”, bearbeidet matvarer, og meieriprodukter er hovedkilden til mettet fett som er ugunstig for hjertet.  Et høyt inntak av mettet fett kan bidra til å øke det “dårlige” kolesterolet som er en risikofaktor for å utvikle hjerte- og karsykdom.

Kjenner du kolesterolet ditt?

Spis mer hjertevennlig

Begrens mettet fett

For å begrense inntaket av det mettede fettet, anbefaler vi å velge magre melk- og meieriprodukter fremfor de helfete. Samtidig vil det å velge renskåret kjøtt i stedet for blandingsprodukter som pølser og annen farsemat være gunstig. Reduser inntaket av snacks, kjeks, kaker og søtsaker, så reduserer du også det mettede fettet.

Spis mer av det sunne fettet, gjerne hver dag

SUNT FETT: Spis mer av det sunne fettet, gjerne hver dag!
SUNT FETT: Spis mer av det sunne fettet, gjerne hver dag!

For å få nok av det sunne fettet kan du bruke litt olje når du skal tilberede maten og/eller som dressing i salater. Velg heller myk margarin fremfor harde margariner og smør. Majones inneholder mye umettet fett og kan være et alternativ til smør på maten.

Spis fisk, og gjerne fet fisk, flere ganger i uken – både til middag og som pålegg. Du kan også bruke kjerner eller nøtter i matlagingen. Avokado er en frukt med masse sunt fett og den smaker godt både i salater og som pålegg. I dag finnes det også leverposteier med sunt fett som også er gode påleggsvalg.

Les også: Slik velger du hjertevennlig.

Les mer og test om du er i risikosonen på Mittkolesterol.no.

Spis mer frukt, grønnsaker og fiber

Frukt, bær og grønnsaker bør inngå hver dag, flere ganger om dagen fordi de inneholder vitaminer, mineraler, antioksidanter som er gunstig for en god hjertehelse. Frukt, bær og grønnsaker er også en kilde til fiber, som er gunstig for kolesterolet.

Spis mer kostfiber fra korn, nøtter og belgrukter

Grove kornprodukter, nøtter og belgfrukter har et høyt innhold av kostfiber. Når kostfiber sveller bindes den til kolesterol og gallesalter i tarmen og deretter fraktes det ut via avføringen. Det betyr at kostfiber redusererer kolesterolet.  Det betyr at inntak av kostfiber er direkte kolestrolsenkende. Havre, belgvekster og bygg har særlig denne effekten på kolesterol. I tillegg har havre og bygg et høyt innhold av betaglukaner, en annen type kostfiber som ser ut til å ha en spesielt gunstig effekt på kolesterolet.

Visste du at 7 av 10 over 40 år har høyt kolesterol? Åtte av ti menn, og seks av ti middelaldrende kvinner har kolesterol over anbefalt verdi, viser helseundersøkelser.

Powered by Labrador CMS