Ta hjertevennlige valg, hver dag!

Det å spise et sunt og hjertevennlig kosthold vil bidra til å forebygge sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag og høyt blodtrykk.

I Roede bruker vi betegnelsen hjertevennlig mat. Det er mat som inneholder umettet fett og har en gunstig innvirkning på hjertehelsen. Vi anbefaler to hjertevennlige valg hver dag.

Slik tar du hjertevennlige valg:

Begrens mettet fett

Mettet fett er ikke hjertevennlig. For å begrense inntaket av det mettede fettet, anbefaler vi å velge magre melk- og meieriprodukter fremfor de helfete. Samtidig vil det å velge renskåret kjøtt i stedet for blandingsprodukter som pølser og annen farsemat være gunstig. 

Spis mer av det sunne fettet, gjerne hver dag

SUNT FETT: Spis mer av det sunne fettet, gjerne hver dag!

For å få nok av det sunne fettet kan du bruke litt olje når du skal tilberede maten og/eller som dressing i salater. Velg heller myk margarin fremfor harde margariner og smør. Majones inneholder mye umettet fett og kan være et alternativ til smør på maten.

Spis fisk, og gjerne fet fisk, flere ganger i uken – både til middag og som pålegg. Du kan også bruke kjerner eller nøtter i matlagingen. Avokado er en frukt med masse sunt fett og den smaker godt både i salater og som pålegg. I dag finnes det også leverposteier med sunt fett som også er gode påleggsvalg.

Spis mer frukt, grønnsaker og fiber

Frukt, bær og grønnsaker bør inngå hver dag, flere ganger om dagen fordi de inneholder vitaminer, mineraler, antioksidanter som er gunstig for en god hjertehelse. Frukt, bær og grønnsaker er også en kilde til fiber, som er gunstig for kolesterolet.

Spis mer kostfiber fra korn, nøtter og belgrukter

Grove kornprodukter, nøtter og belgfrukter har et høyt innhold av kostfiber. Når kostfiber sveller bindes den til kolesterol og gallesalter i tarmen og deretter fraktes det ut via avføringen. Det betyr at kostfiber redusererer kolesterolet.  Det betyr at inntak av kostfiber er direkte kolestrolsenkende. Havre, belgvekster og bygg har særlig denne effekten på kolesterol. I tillegg har havre og bygg et høyt innhold av betaglukaner, en annen type kostfiber som ser ut til å ha en spesielt gunstig effekt på kolesterolet.

Visste du at 7 av 10 over 40 år har høyt kolesterol? Åtte av ti menn, og seks av ti middelaldrende kvinner har kolesterol over anbefalt verdi, viser helseundersøkelser.

Salt og sukker

Salt er ikke bra for hjertet. Spiser man for mye salt kan dette føre til økt blodtrykk. Det anbefales et inntak på maks 5 gram salt per dag. I Norge spiser vi som regel det dobbelte av dette. Reduser saltinntaket ved å lage mer mat fra bunnen av, og velg nøkkelhullsmerkede produkter i butikken. Disse inneholder mindre salt enn lignende produkter.

For mye sukker i kostholdet bidrar til å øke fettstoffer i blodet som øker risikoen for hjerte- og karsykdom.Begrens derfor matvarer som inneholder mye sukker, som godteri, kaker, kjeks og iskrem. Unngå sukkerrike drikker som saft og brus med sukker, juice og nektar. Bruk vann som tørstedrikk og velg sukkerfri brus om du skal drikke brus.

Kort oppsummert:  Sør gor å ja et hjertevennlig kosthold med mye frukt og grønnsaker, umettet fett, grove kornprodukter, fisk, mer fiber, mindre salt og lite sukkerholdig mat og drikke.

Powered by Labrador CMS