Oppskriften på oppstarten
Det du spiser påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet gjør godt for både psyke, fysisk helse og velvære.
Har du noen ganger tenkt at du har blitt så oppslukt at det har blitt for mye av det gode? Spesielt tanken på alt du burde ha gjort, men som du ikke rekker forventningene til. Da ender du opp med å gå i de samme uvanene.
Å finne en god balanse er lettere sagt en gjort, men kanskje disse tipsene kan være med på å gjøre tanken på en aktiv livsstil om til noe spennende, ukomplisert og mindre skummelt. Du har allerede kommet langt når du leser dette.
Les også: Motivasjon, vanskeligere enn man skulle tro?
Begynn i det små
Alle minutter teller! Du trenger nødvendigvis ikke å ha på treningstøy og befinne deg i et treningsstudio for å øke aktivitetsnivået. Start med å tenke ett steg om gangen. Erkjenn at du er der du er nå, og ikke hvor du burde være eller ønsker å være.
Dersom du har lett for å sammenlikne deg med andre, husk at alle har begynt et sted. Det kan være å legge opp til å gå de ekstra meterne istedenfor å ta bilen hele veien. Ta deg tid til å kombinere å yte med å nyte. Frisk luft på vei til jobb eller mens du prater med en venn gjør godt. Del gjerne aktiviteten opp i mindre bolker som fort kan bli til 60 minutter med fysisk aktivitet i løpet av dagen.
7 tips til med hverdagsaktivitet
Motivasjon og vaner
Motivasjon får deg i gang til å starte en endring, men vanene får deg til å fortsette. Ingen er motiverte hele tiden, men når man har klart å bli bevisst på sitt eget tankemønster blir det veldig interessant, og du vil klare å motivere deg selv etterhvert. Hadde ikke det vært kult?
Begynn med å stille spørsmålet: Hva har jeg lyst til å oppnå i løpet av året, måneden, uken og dagen? Lag ulike bolker for disse som du kategoriserer i langsiktige, kortsiktige og konkrete mål. Tenk på mestringsfølelsen du får av å nå målene dine.
I lesende stund høres dette kanskje veldig tungvint ut, men ta deg tid til å skrive ned mål i starten. For da kan du se tilbake på det. Du binder deg kun til deg selv og notatet. I tillegg får du noe konkret å jobbe mot. Da kan de små grepene gi større mening for deg selv.
Hvordan skape gode vaner og rutiner?
Besatt
Når du har kommet i gang og motivasjonen er på topp, er det fort gjort å få overtenning og ende opp med å slite deg ut. Igjen er det motivasjonen som får deg i gang til å etablere gode vaner.
Du som leser dette nå sitter kanskje motivert til å starte en endring, men du aner ikke hvor du skal starte. Utforsk mulighetene rundt deg. Sammen blir man gode! En som forteller deg hva du skal gjøre kan være med å motivere deg til å legge ned arbeidet som faktisk kreves for å nå målet ditt. I startfasen er det vanskelig å manøvrere seg i et hav av slankeråd. Med for eksempel en Roede-veileder i ryggen får du hjelpen som skal til for å nå målet, og finne en vei som gjør at pilen peker i riktig retning på en fornuftig og hensiktsmessig måte for deg.
Da unngår man at det blir for mye av det gode, men også for lite innsats.
Det er aldri for sent å få gode vaner
Aktivitet
Har du tenkt på at du har mulighet til å sitte deg gjennom hele dagen? Husk derfor at de små tiltakene du gjør for noen ekstra skritt i løpet av dagen gjør en forskjell. Du skal også være snill med deg selv på veien, så vær stolt av alt du får til av aktivitet.
Har du mer overskudd legger du til mer trening og aktivitet. Her er det også en stor fordel å ha en ekspert som holder deg i hånden for å unngå at det blir for mye av det gode. Vi vil helst oppnå resultater ved å se progresjon på en hensiktsmessig, trygg og effektiv måte.
Konklusjonen er at oppfølging og veiledning vil gi gode resultater! Da unngår du at det verken blir for mye av det gode, eller for lite. Balansen er vanskelig å finne på egen hånd. Innstillingen og hodet må være med på endringene som skal skje.
Maren Oline Thom, student, Bachelor i idrettsvitenskap med fordypning i helse og treningsfysiologi.