Alt du trenger å vite om fettprosent

Det har blitt mer og mer populært å ta en såkalt kroppsanalyse, det vil si å gå på en vekt som gir deg utfyllende informasjon om vekt, BMI, muskelmasse, fettmasse, fettprosent og så videre. Mange treningssentre tilbyr slike målinger, og det er også flere som bytter ut baderomsvekten med en slik vekt, for å sjekke den totale helsetilstanden.

Her skal vi fokusere på fettprosenten. For hvor høy kan den egentlig være før det er usunt? Og er det forskjell på fettprosent hos kvinner og menn?

I tillegg får du vite hvordan du selv kan måle fettprosenten og hva du kan gjøre for å få sunnere livsstilsvaner.

Tanita-vekten måler blant annet din fettprosent, BMI, muskelmasse og fysiske alder.
Tanita-vekten måler blant annet din fettprosent, BMI, muskelmasse og fysiske alder.

Hva er fettprosent?

Fettprosent måler hvor mye fett som er lagret i kroppens fettlagre.

Kroppen vår har fett lagret flere steder. Vi har fett som ligger inntil musklene våre og en generell fettmasse som kroppen vår er bygd opp av. Når vi snakker om fettprosent er det fettet som er lagret i kroppens fettlagre som det henvises til. Det er dette fettet som kan ha påvirkning på helsen vår.

Hva er en normal fettprosent?

På Tanita-vekter eller tilsvarende vekter som tar en kroppsanalyse, får du også et mål på hvor mye fett du har rundt magen. Har man mest fett rundt livet, er det større risiko for å utvikle livsstilsykdommer.
På Tanita-vekter eller tilsvarende vekter som tar en kroppsanalyse, får du også et mål på hvor mye fett du har rundt magen. Har man mest fett rundt livet, er det større risiko for å utvikle livsstilsykdommer.

Normale verdier for fettprosent hos kvinner er på 21-35 %, og 8-24 % for menn. Men dette er avhengig av alder. Det er også andre faktorer som spiller inn, som for eksempel hvor på kroppen fettet er lagret.

En persons fettprosent sier ikke noe om hvor på kroppen fettet er lagret, noe som gjør at å bruke fettprosent til å måle en persons helsetilstand ikke alltid er nok. Fett som for eksempel er lagret i bukhulen (mellom bryst og bekken) er mest skadelig, og fett som er lagret på lår og baken ikke er like farlig. Plassering av fett har derfor stor betydning for helsen din.

Når du først finner ut av fettprosenten din, er det enklere å finne ut om fettmengden er på et nivå som kan være helseskadelig. Og vi at både for lav og for høy fettprosent kan være skadelig.

Mål høyden din ved å trekke en hyssing fra føttene til hodet. Klipp av hyssingen og brett den i to, legg deretter den doble hyssingen rundt midjen. Om midjen er mindre enn halvparten av høyden, altså om hyssingen når rundt, indikerer det lite bukfett og god helse.

Tabell for fettprosent verdier

Verdier for fettprosent er basert på BMI-verdier til ulike aldersgrupper.

Hyssingtesten gir deg også et presist svar på om du må ta grep!
Hyssingtesten gir deg også et presist svar på om du må ta grep!

Fettprosent for kvinner

Fettprosent for menn

Måling av fettprosent

Det fins mange måter å måle fettprosent. En metode er å måle hudfolder med en spesiell klype. Denne klypen måler tykkelsen på hudfoldene og derav fettmengden, på ulike steder på kroppen. Denne metoden kan derimot gi unøyaktige tall om det blir utført av uerfarne personer.

Om man vil gjøre en kjapp test hjemme kan en bruke hyssingtesten. Denne måler riktignok ikke fettprosenten, men kan gi en god ide om hvor man står.

Har man mest fett rundt livet, er det større risiko for å utvikle livsstilsykdommer enn om man har fett som sitter mer rundt hoftene. Med andre ord er det smart ikke bare å følge med på vekten, men også på livvidden.

Les også: Glem BMI, mål midjen din i stedet.

Roede-metoden for nye vaner som varer

Roede-metoden funker fordi du får personlig oppfølging, og fordi det gir forandring som varer, og nye vaner. Vi hjelper deg gjøre små endringer som du trives med. Vi lærer deg å spise næringsrik mat, som gir deg overskuddet du trenger for å være den du helst vil være – og ta de valgene du helst vil ta.

Våre kurs er basert på den nyeste forskningen innen helse, ernæring og om hva som skal til for å få til varige forandringer. Vi holder online kurs og fysiske kurs for sunne livsstilsendringer, der du vil få store og små verktøy for å få det til. Vit at en vektnedgang påbare 5-10 % av kroppsevekten, samt nedgang i fettprosent vil gi en god helseeffekt.

9 av 10 lykkes på Roede-kurs!

Powered by Labrador CMS