Dette skjer når du stresser
Stress og helse henger tett sammen. Men hva er egentlig stress? Stress er en reaksjon på en oppfattet trussel eller fare. For lenge siden, da menneskene levde som jegere og sankere, ble stress utløst av en ytre fare. Når dette instinktet ble aktivert, reagerte kroppen ved å frigjøre hormoner som hjalp oss med å reagere raskt på denne faren.
Stress var dermed avgjørende for vår overlevelse. Nå som vi lever i en moderne verden trenger de fleste av oss ikke å jakte eller sanke for å overleve. Det er i dag andre ting som utløser stress i oss, som jobb, økonomi og sosiale relasjoner.
Stress kan være midlertidig eller vare over tid, og det påvirker hormoner, humør, sykdom og andre aspekter ved vår helse og velvære.
Hva er effekten av stress på helsen vår?
Innvirkningen av stress på helsen vår kan være betydelig, både fysisk og emosjonelt. Det kan være lurt å være oppmerksom på følgende helsemessige konsekvenser av stress:
- Overspising
- Mageproblemer
- Hodepine
- Utmattelse
- Dårlig søvn
- Angst og depresjon
- Irritabilitet og sinne
- Dårlig konsentrasjon
- Forkjølelse, influensa og andre sykdommer
- Utmattelse
Stress kan påvirke immunforsvaret
Over tid kan stress bygge seg opp i hjernen og kroppen vår. Denne typen langvarig stress kan svekke immunforsvaret og sette oss i fare for å bli syk. Når vi føler oss stresset, produserer kroppen et hormon som heter kortisol, som så kommer inn i blodet vårt. I korte perioder kan kortisol hjelpe med å regulere flere av kroppens naturlige funksjoner, inkludert søvn, vekt, blodtrykk og blodsukker. Opplever vi derimot langvarig stress, forblir kortisolnivået forhøyet. Dette kan igjen føre til betennelse og et redusert antall hvite blodlegemer, to problemer som kan bidra til å svekke immunforsvaret.
Er stress bare skadelig?
Ikke all type stress er dårlig for oss, men det er viktig å forstå forskjellen på godt og dårlig stress. Noen former for stress kan nemlig være gunstig. Det kan for eksempel være når vi må gjøre ferdig et prosjekt på jobben, et prosjekt vi kanskje har utsatt i flere uker. Det presset vi kjenner på og som får oss til å levere, er stress. Denne typen stress er kortvarig og kan øke energi- og fokusnivået vårt, slik at vi kan levere i tide.
Ved å forstå hvordan vi best mulig kan utnytte denne typen kortvarig stress, kan vi faktisk bli flinkere til å jobbe under press.
Tips for å bedre håndtere stress
Det er i perioder umulig å unngå å føle seg stresset. Men når det kontrolleres, kan vi redusere virkningen av stress på helsen vår.
Her er noen tips til hva du kan gjøre når du føler deg stresset:
Identifiser stressfaktorer. Forstå hva det er som gjør deg stresset og hva som plager deg. Er det jobb, økonomi eller et forhold? Lag en liste over problemene og prøv å ta tak i dem.
Snakk med noen. Det kan være en terapeut eller en venn. Fortell hva som skjer og hvordan du har det. De kan hjelpe til med å identifisere årsaken til stress og gi nyttige råd om hvordan du kan håndtere det. Dersom jobben er en viktig stressfaktor, kan du snakke med en sjef eller kollega for å høre om det er rom for å tilpasse jobbsituasjonen.
Vær aktiv. Å være aktiv er kanskje den enkleste og beste måten å overvinne stress på. Turgåing, yoga, sykling, hagearbeid eller vektløftning kan endre fokuset ditt og hormonene i hjernen din. Trening får hjernen til å produsere endorfiner, hormoner som får deg til å føle deg gladere, som igjen hjelper med å holde stresset under kontroll. Daglig trening eller bevegelse er avgjørende for å redusere effekten av stress.
Mediter. Meditasjon kan senke blodtrykket og gjøre deg mindre engstelig og anspent. Prøv derfor en meditasjonsteknikk om du føler deg stresset.
Finn en hobby du liker. Når du gjør en aktivitet du liker, tar du fokuset vekk fra stress og tenker på noe annet. Å ha noe du jevnlig gleder deg til er viktig i stressende perioder.
Sammen gjør vi det lettere for deg å spise godt og sunt i en hektisk hverdag.
Les også: Slik trener du bort stress.
Stress gjør at vi spiser dårligere
Som et svar på stress er det vanlig både å overspise og å spise usunt, selv når vi ikke føler oss sultne. Vi kan spise for fort, hoppe over måltid og spise for store middager. Hos mange mennesker som opplever stress, øker behovet for å innta mat som stimulerer kroppen vår til å produsere endorfin og serotonin, som begge kan kompensere for stress.
Disse matvarene er ofte av lav ernæringsmessig kvalitet, for eksempel mat med høyt innhold av mettet fett, samt sjokolade og andre søtsaker.
Få hjelp med middagen
I en travel hverdag med mye stress kan det være krevende å finne inspirasjon til å handle og lage mat som ikke er dårlig for helsen din. Et godt alternativ for deg som både vil spare tid og ha litt hjelp med viljestyrken, er å få matkasser levert på døren.
Roede og Godtlevert har satt sammen en fristende matkasse som gjør det enklere å spise sunt og godt. Med Roedekassen får du fristende og velsmakende middager med inspirasjon fra hele verden, som alle i familien kan like. Kassen er full av næringsrike og mettende råvarer, slik at både du og familien din får smakfulle og sunne middager.
Er du allerede Roede-medlem, blir det i tillegg ekstra lett å registrere måltidene.’