Overvektige holder problemene for seg selv

Det viser en fersk rapport som analysebyrået Kantar har utført på vegne av legemiddelfirmaet Novo Nordisk. Rapporten baserer seg på dybdeintervjuer med 24 overvektige personer. Her kom det fram at de opplever samtaler som handler om egen overvekt og problemer knyttet til dette, som vanskelig. Også med egen lege.

Les også: Leger snakker ikke om overvekt

Vil legen støtte?

Mange av deltakerne som var med i undersøkelsen, oppga at de har lurt på om legen deres har evne til å støtte, veilede og forstå dem godt nok. Av den grunn har de kviet seg med å ta opp temaet knyttet til sine egne helseproblemer, og overvekten.

Flere forteller at de har dårlig erfaring med å ta opp vektproblemene sine, som kan være årsak til at de ikke ønsker å gjøre det igjen.

På våre kurs får man oppfølging av en sertifisert kursleder, og man deler erfaringer i gruppe sammen med andre i samme situasjon.

Samtidig forteller noen av deltakerne at når de først tar opp temaet, føles det som en lettelse.

Noen har aldri snakket med noen

I undersøkelsen er det også noen som forteller at de aldri har snakket med noen om sin høye vekt, og hvordan det er å leve med dette.

Dette sier noe om behovet for, og ønsket om hjelp, forteller de bak undersøkelsen, og viser til de negative konsekvensene dette kan ha, som nedsatt livskvalitet, dårlig selvbilde og utenforskap. Deltakerne mener selv at det er for lite fokus på mental helse, at tiltak må tilpasses den enkelte og at det er fint om leger kan ta initiativ til å snakke om overvekt.

I undersøkelsen kommer det også fram at deltakerne forstår at det er ikke kun ett enkelt tiltak som vil hjelpe dem ned i vekt. Samtidig er det mange som ikke er klar over at det er flere ting som må jobbes med på en gang, for å oppnå en vektnedgang.

Mens noen stikker hodet i sanden for sine egne problemer – fordi det blir for mye å ta tak i, er det andre som har reelle kunnskapshull når det gjelder overvekt, kommer det også fram i undersøkelsen.

Powered by Labrador CMS