Slankeråd på nett – hvordan finne de gode rådene?

Du kjenner deg helt sikkert igjen i at januar er en måned der det ofte dukker opp det ene tipset etter det andre om hvordan gå ned i vekt. Men får du da vite hvorfor det er gunstig for din egen helse? Svaret er sannsynligvis, nei. 

Hva kan du som forbruker gjøre for å beskytte deg selv i den store dyrehagen av råd? Sosiale medier er kilden til mye godt, men også vondt og dårlig. Suksess i sosiale medier er ofte knyttet til en slank kropp fremfor en sunn og frisk kropp.

Her er godt råd på hvordan du kan bli mer kritisk og konstruktiv til «usaklige» råd:

Neste gang du leser om helse på nett, kan du utfordre deg selv til å oppsøke faglærte kilder. Dersom «quick fix slanking» dukker opp, er det en fordel å oppsøke et seriøst faglig firma/fagperson/nettsted som får deg på rett spor. Det kan være at du leser deg opp på nettsiden eller lignende. Ved å skape sitt eget grunnfundament som er basert på seriøs kunnskap, er det lettere for deg å bli kritisk til innlegg med raske og urealistiske løsninger som ufaglærte publiserer.

Ikke gjør det komplisert! Du klarer mye mer enn du tror. Bruk fagpersoner dersom du trenger støtte underveis i din prosess.

Les også: 10 råd for å lykkes med å gå ned i vekt

Kriterier for seriøsitet

Hvordan kan du finne ut om du kan stole på kilden når du leter etter seriøs informasjon? Hvis nettsiden/kontoen i sosiale medier oppgir en eller flere av disse kriteriene for seriøsitet, kan du anta at dette er informasjon du kan stole på:

  • Utdanning til den/de som uttaler seg
  • Yrkestittel til den/de som uttaler seg
  • Kilde på forskning og fakta
  • Faglig kompetanse
  • Erfaring fra relevante antakelser

Lytt til Roede sin podcast Ett Fett, som inneholder mange, gode faglige råd

Skrevet av: Maren Oline Thom, student, Bachelor i idrettsvitenskap med fordypning i helse og treningsfysiologi

Powered by Labrador CMS