Slanking og kaloritelling er avleggs!

NRK-serien “Eit feitt liv” skaper nok en gang diskusjoner om slanking har noe for seg. Forskerne sier nei, og vi er enige. Slanking, i form av ensidig kaloritelling og påfølgende vekttap, har lite for seg. Uten endring av vaner skapes ingen varige resultater.

Alle som ønsker et langt og godt liv, uansett om du vil ned i vekt eller ei, vil ha en gevinst av å gi kroppen et sunt og næringsrikt påfyll. Ønsker du en bærekraftig livsstil, vil det å finne matglede i den sunne maten være et smart sted å begynne. I stedet for å spise mindre søppelmat for å gå ned i vekt, vil det være en mer bærekraftig løsning å orientere seg mot den sunne maten. Dropp heller kaloritellingen, men ha fokus på å gi kroppen noe den har nytte av. Det vil bidra til at du får mer overskudd og energi, det vil bidra til at du sover bedre og orker mer. For ikke å snakke om alle gevinstene det har på blodtrykk, kolesterol og blodsukker.

EN BURGER ER IKKE BARE EN BURGER! T.v.: Vanlig burger vs. t.h.: Burger av karbonadedeig i grovt brød med tomat-salsa, salat, guacamole og en lettere dressing.
EN BURGER ER IKKE BARE EN BURGER! T.v.: Vanlig burger vs. t.h.: Burger av karbonadedeig i grovt brød med tomat-salsa, salat, guacamole og en lettere dressing.

Gir øl og burger et godt og langt liv?

I serien møter vi Ronny Brede Aas som er mitt i 30-årene, har fedme og er fornøyd med kroppen sin. Gjennom serien ønsker han å finne ut om han kan leve det livet han elsker, nemlig å fråtse i øl og burger, og likevel ha utsikter til et langt og godt liv. Spørsmålet som stilles er om han bør gå ned i vekt, og dette spørsmålet stilles ulike fagpersoner. Både litt overraskende, og ikke så overraskende, er flere av dem tilbakeholdene med å anbefale vektreduksjon. Forklaringen her ligger nok dels i at det å gå ned i vekt er krevende og at han uttrykker et ambivalent forhold til å gå løs på oppgaven.

De beste rådene får han egentlig fra sine venner helt innledningsvis, nemlig at han må endre sine vaner for å få en mer bærekraftig livsstil.

Det som imidlertid er overraskende, er at de så langt i serien, stiller få spørsmål ved hans kosthold og livsstil slik de er i dag. Uavhengig av hva han veier, så vil han ha mye å hente på å innarbeide et sunnere kosthold, redusere alkoholinntaket og komme i litt bedre form.

Les også: Glem ordet slanking.

Det å tenke mer av det kroppen trenger, altså mer av den næringsrike maten, kan være en farbarvei for en som er glad i det gode liv.

Tenk mer ikke mindre

En ting er antall kalorier han putter i munnen, men vi får jo et klart inntrykk av at kvaliteten på det han putter i seg er av dårligste sort. Burgere, pølser og potetgull gir store mengder fett og salt og litt sukker, en sammensetning som gjør det lett å overspise. Innholdet av nyttige næringsstoffer som fiber, sunne fettsyrer, vitaminer, mineraler og antioksidanter er så godt som fraværende. I tillegg kommer alle de tomme kaloriene fra øl, øl og mere øl. Et slikt kostholdsregime vil bringe uhelse uavhengig av hvor du er på BMI-skalaen.

Det å ha en som gir deg veiledning på hvilke endringer du bør jobbe med og det å ha en heiagjeng. Ronny har fagekspertisen rundt seg, en kone som støtter opp og en vennegjeng som heier. Derfor tror vi på at Ronny vil lykkes!

God stemning på kurset Roede Mann. Her får de god og personlig veiledning sammen med god stemning og heiarop fra de andre i gruppen.
God stemning på kurset Roede Mann. Her får de god og personlig veiledning sammen med god stemning og heiarop fra de andre i gruppen.

Slanking løser ikke helseutfordringen

Slanking vil ikke løse problemet til Ronny. Han må heller tenke på hvordan han kan skape seg “Eit feitt liv” der han tar gode og bevisste valg for helsas skyld. Valg som åpner opp for livsutfoldelse i form av å ha en kropp som er med på notene – og som ikke hindrer han i å delta aktivt i livet. Som gjør at han kan følge opp barnet sitt, leke og ha det gøy. Og øke sjansen for at han kan få et langt og godt liv.

Lettere sammen

Roede har slanket nordmenn i over 45 år. De fleste har lykkes, men mange har dessverre også  gått opp igjen senere i livet. I dag snakker vi ikke lenger om slanking, vi fokuserer på endring av vaner. Men det å endre vaner er heller ikke bare enkelt, og forskning viser at det å få personlig oppfølging er suksessfaktor nummer én.

Sikre deg et langt liv med gode vaner

Roede-kurs gir resultater! Motivert for å ta grep? Meld deg på Roede-kurs nå eller ta kontakt og få gratis veiledning med en av våre mest erfarne kostholdseksperter – helt uforpliktende.

Powered by Labrador CMS