Sov deg til en bedre vekt

Publisert

Sunnere kosthold og økt aktivitetsnivå er to viktige ingredienser når du skal ned i vekt og opprettholde vekten. Men er du klar over at både døgnrytme og antall timer søvn du får er minst like viktig? En jevn døgnrytme med tilstrekkelig søvn er viktig for en god hormonbalanse i kroppen, som igjen vil bidra til at det blir lettere å gå ned i vekt. Dessverre er det alt for mange som har et forstyrret søvnmønster, hvorpå kroppen vil komme i ubalanse og stritte imot vektnedgang. Det er flere grunner til at vi ikke får nok søvn:

Nedprioriterer du søvn?

Mange får for lite søvn fordi de ikke kommer seg til sengs i tide. Søvnforstyrrende teknologier som PC, mobil, nettbrett og TV-titting ut i de sene timer, er sannsynligvis de vanligste årsakene til at vi legger oss for sent. Når man er pålogget helt til sengekanten, og mange kanskje til og med i sengen, kan det være vanskelig å finne roen. Ved å utsette seg for kunstig belysning rett før leggetid, vil det gi forstyrrelser i søvnhormonet melatonin og det blir vanskeligere å sovne.

Skjermbruk for sent på kvelden kan forstyrre nattesøvnen.

Sover du nok?

Forhindret fra å sove?

God nattesøvn er ikke en selvfølge for alle. Det kan være perioder i livet, f.eks. småbarnsperioden, der man opplever forstyrret søvn på grunn av mye nattevåk. Et ujevnt søvnmønster kan også henge sammen med skiftarbeid med nattevakter, noe som i stor grad påvirker døgnrytmen. Vær oppmerksom på disse konsekvensene og gjør ditt beste for gode søvnrutiner!

Søvnlidelser

Legg deg til samme tid hver kveld, det gjør underverker for søvnen!

En annen årsak til for lite søvn kan være at man har en søvnlidelse, og det ofte uten at man selv er klar over det. De vanligste lidelsene er innsovningsproblemer og pustestans. På fagspråket snakker vi om insomni, hvor man ikke klarer å falle i søvn, og obstruktivt søvnapné syndrom (OSAS), hvor man sover, men har pustestopp mange ganger i løpet av natten.

Søvnmangel og vektreduksjon

Uavhengig av årsak vil for lite søvn kunne virke negativt inn på vektreduksjonsprosessen. Forskning viser at mangel på søvn gir økt lyst på mat, og da særlig fet og søt mat. Dette kommer av ubalanse i sult – og metthetshormonene. Samtidig vil trøttheten gjøre terskelen for fysisk aktivitet høyere. Motsatt vet vi at noen kilo ned gir bedre søvn. Det handler om å komme inn i en god sirkel.

Gode søvnvaner viktig for vektreduksjon

Sov bedre

Her er noen råd for bedre søvn:

  • Legg deg til samme tid hver kveld
  • Vær ute i dagslys på dagtid
  • Unngå å sove på dagtid
  • Fysisk aktivitet gir bedre søvn
  • Unngå koffeinholdig drikke på kvelden
  • Test ut ulike avspenningsteknikker
  • Om du ikke får sove, stå opp og gjøre noe. Drikk et glass melk for eksempel.
  • Hvis du er en «klokkekikker» om natta – gjem klokka!
Powered by Labrador CMS