Stress ned blodtrykket med 9 enkle råd

Vi skjønner godt at du kan bli provosert. Særlig hvis du har høyt blodtrykk! For det trenger slettes ikke skyldes stress. Og hvis du er stresset, hjelper det sjelden at noen ber deg stresse ned. Egentlig burde vi be om unnskyldning, for bare det at du ble provosert kan ha bidratt til at blodtrykket steg ytterligere. Men kanskje målet helliger middelet? For hvis du leser hele denne artikkelen, kan du allerede være på vei til et lavere blodtrykk.

Høyt blodtrykk trenger ikke være din skyld

I dag har over 30 % av den norske befolkningen høyt blodtrykk, noe som krever behandling. Høyt blodtrykk er nemlig livsfarlig. Over tid kan det føre til hjerteinfarkt og hjertesvikt, hjerneslag, nyresvikt og demens. Derfor må det høye trykket behandles med medisiner. I 90% av tilfellene kjenner man ikke årsaken til høyt blodtrykk, men det stiger ofte med alderen, og dessuten er det arvelig.

Høyt blodtrykk øker derfor risikoen for demens, hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerneslag og nyresvikt.
Høyt blodtrykk øker derfor risikoen for demens, hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerneslag og nyresvikt.

Kan stress og angst føre til permanent høyt blodtrykk?

Om stress og angst kan føre til høyt blodtrykk, er forskerne ikke helt sikre på, men det de vet er at kroppen utløser stresshormonet kortisol i en stresset situasjon. Kortisol fører til at blodkarene trekker seg sammen, at hjertet slår fortere og blodtrykket stiger. Det er også sannsynlig at kronisk stress fører til høyt blodtrykk.

Stress er farligere hvis du har høyt blodtrykk

Det er ikke så mye som skal til for å få bedre form.
Det er ikke så mye som skal til for å få bedre form.

En tysk undersøkelse viser at personer med høyt blodtrykk som sov for lite og hadde en stresset arbeidsdag, hadde tre ganger så høy risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Les også: Høyt blodtrykk? Prøv saltmetoden!

Her finner du våre 9 enkle råd mot stress


1.  Det aller beste rådet mot stress er fysisk aktivitet

Gang, løping, svømming, det spiller ingen rolle hva! Under trening, utløses endorfiner, som er kroppens naturlige, smertestillende middel – som gjør det lykkeligere. Fysisk aktivitet gir også bedre søvn, og når du er uthvilt, er du sterkere og tåler stress bedre.

Stress fører ofte til dårlige spisevaner, men det er også motsatt. Et sunt kosthold fører til mental velvære. Mange forskere har dokumentert at viktige næringsstoffer, som fås gjennom et variert kosthold, har en direkte påvirkning på kroppens evne til å håndtere stress. Riktig kosthold bidrar dessuten til bedre søvnkvalitet.

Les også: Spis deg til lavere blodtrykk.

3. Mer tid på venner og familie

Når ting hoper seg opp og blir stressende, er det god medisin å være sosial. Forskere ved UCLA fant at kvinner som tilbrakte tid med venner og barn fikk positive hormonelle endringer ved at det såkalte kjærlighetshormonet steg. Det fører til optimisme, selvfølelse og mestringsfølelse.

4. Det er lov å si nei

Mange har lett for å ta på seg for mange oppgaver, Husk, det er lov å si nei. Har du noen gang prøvd å sitte musestille når oppgavene fordeles?

5. Mindre kaffe

Moderate mengder kaffe kan ha positive effekter på kroppen, likevel er både angst, uro og søvnløshet på listen over kaffens mulige bivirkninger.

Les også
: Er kaffe sunt?

6. Mer humor

Latter får oss til å slappe av og kan faktisk også påvirke immunsystemet. I en stresset periode kan det da være smart å sørge litt ekstra latter i hverdagen.

7. Roe ned

Det er mange måter å roe seg ned på. Her er noen eksempler; Å tygg tyggegummi, drikke grønn te, yoga- og pusteøvelser, kos, rolig musikk og kjæledyr

8. Vi hjelper deg på Roede-kurs

Før drev Roede med slanking, nå hjelper vi tusenvis av nordmenn årlig med å få sunne vaner som varer. Det handler om kosthold og fysisk aktivitet og om å ha overskudd. Kursene er basert på den nyeste forskningen. På kurs hos oss får du moderne digitale verktøy, en motiverende kursbok, tilgang til live-webinar og 1000 supergode oppskrifter, smarte treningstips og personlig oppfølging av en sertifisert Roede-kursleder.

9. Hjelper lite å utsette

Vi vet alle at det hjelper lite å utsette ting til senere. Det fører som oftest bare til enda mer stresset på et senere tidspunkt. Har du lyst til å begynne på Roede? Hvorfor ikke gjøre det med en gang?

Powered by Labrador CMS