Stress ned blodtrykket med 9 enkle råd
Få ned blodtrykket ditt med noen enkle råd!
Vi skjønner godt at du kan bli provosert. Særlig hvis du har høyt blodtrykk! For det trenger slettes ikke skyldes stress. Og hvis du er stresset, hjelper det sjelden at noen ber deg stresse ned. Egentlig burde vi be om unnskyldning, for bare det at du ble provosert kan ha bidratt til at blodtrykket steg ytterligere. Men kanskje målet helliger middelet? For hvis du leser hele denne artikkelen, kan du allerede være på vei til et lavere blodtrykk.
Høyt blodtrykk trenger ikke være din skyld
I dag har over 30 % av den norske befolkningen høyt blodtrykk, noe som krever behandling. Høyt blodtrykk er nemlig livsfarlig. Over tid kan det føre til hjerteinfarkt og hjertesvikt, hjerneslag, nyresvikt og demens. Derfor må det høye trykket behandles med medisiner. I 90% av tilfellene kjenner man ikke årsaken til høyt blodtrykk, men det stiger ofte med alderen, og dessuten er det arvelig.
Kan stress og angst føre til permanent høyt blodtrykk?
Om stress og angst kan føre til høyt blodtrykk, er forskerne ikke helt sikre på, men det de vet er at kroppen utløser stresshormonet kortisol i en stresset situasjon. Kortisol fører til at blodkarene trekker seg sammen, at hjertet slår fortere og blodtrykket stiger. Det er også sannsynlig at kronisk stress fører til høyt blodtrykk.
Stress er farligere hvis du har høyt blodtrykk. En tysk undersøkelse viser at personer med høyt blodtrykk som sov for lite og hadde en stresset arbeidsdag, hadde tre ganger så høy risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer. Her er våre 9 råd for å stresse ned blodtrykket.
1. Det aller beste rådet mot stress er fysisk aktivitet
Gåing, løping, svømming, det spiller ingen rolle hva! Under trening, utløses endorfiner, som er kroppens naturlige, smertestillende middel – som gjør det lykkeligere. Fysisk aktivitet gir også bedre søvn, og når du er uthvilt, er du sterkere og tåler stress bedre.
Stress fører ofte til dårlige spisevaner, men det er også motsatt. Et sunt kosthold fører til mental velvære. Mange forskere har dokumentert at viktige næringsstoffer, som fås gjennom et variert kosthold, har en direkte påvirkning på kroppens evne til å håndtere stress. Riktig kosthold bidrar dessuten til bedre søvnkvalitet.
3. Mer tid på venner og familie
Når ting hoper seg opp og blir stressende, er det god medisin å være sosial. Forskere ved UCLA fant at kvinner som tilbrakte tid med venner og barn fikk positive hormonelle endringer ved at det såkalte kjærlighetshormonet steg. Det fører til optimisme, selvfølelse og mestringsfølelse.
4. Det er lov å si nei
Mange har lett for å ta på seg for mange oppgaver, Husk, det er lov å si nei. Har du noen gang prøvd å sitte musestille når oppgavene fordeles?
5. Mindre kaffe
Moderate mengder kaffe kan ha positive effekter på kroppen, likevel er både angst, uro og søvnløshet på listen over kaffens mulige bivirkninger.
6. Mer humor
Latter får oss til å slappe av og kan faktisk også påvirke immunsystemet. I en stresset periode kan det da være smart å sørge litt ekstra latter i hverdagen.
7. Roe ned
Det er mange måter å roe seg ned på. Her er noen eksempler; Å tygg tyggegummi, drikke grønn te, yoga- og pusteøvelser, kos, rolig musikk og kjæledyr.
8. Vi hjelper deg
Det handler om kosthold og fysisk aktivitet og om å ha overskudd. Det kan vi i Roede hjelpe deg med. Hos oss får du blant annet tilganfg til moderne digitale verktøy, faglig påfyll, tilgang til live-webinar og 1500 supergode oppskrifter, smarte treningstips og personlig oppfølging av en sertifisert Roede-veileder.
9. Hjelper lite å utsette
Vi vet alle at det hjelper lite å utsette ting til senere. Det fører som oftest bare til enda mer stresset på et senere tidspunkt. Hvorfor ikke gjøre det med en gang?