Vann – den beste tørstedrikken

Vann gir oss tilførsel av væske uten å bidra med ekstra kalorier eller avfallsstoffer som kroppen må kvitte seg med. Vann er sunt og vann er den beste tørstedrikken. Men, hvor mye vann trenger vi egentlig?

Det livssviktige vannet

Kroppen kan klare seg i flere uker uten mat, men ved et for lavt væskeinntak vil døden inntreffe bare i løpet av få dager.

Vann er nødvendig for selve oppbyggingen av cellene, det hjelper til med å løse opp og transportere andre stoffer i kroppen, og det har en viktig rolle knyttet til reguleringen av kroppstemperaturen.

FORFRISKENDE: Pimp opp vannet med noen skiver sitron eller lime.

Vann utgjør vanligvis mellom 50 og 70 % av kroppsvekten hos voksne. Vi har behov for jevnlig påfyll fordi kroppen hele tiden skiller ut vann via huden og pusten, samt urin og avføring.

Hvor mye vann trenger man?

Vi trenger 2-2 ½ liter væske per dag, menn noe mer enn kvinner. Omtrent halvparten av dette får vi via maten vi spiser. Altså bør vi drikke 1-1 ½ liter væske om dagen. Ved fysisk aktivitet og i varmt klima øker behovet. Du kan erstatte noe av vannet med te, mineralvann, saft (lettsaft) og drikkevann tilsatt smak.

Kun 2 % væsketap vil redusere din fysiske yteevne

Vi tenker kanskje ofte på mat som en viktig faktor for yteevne og overskudd, kanskje spesielt på trening. Det er viktig at blodsukkeret er noenlunde stabilt, absolutt, men væskeinntaket for yteevne glemmes til stadighet.

For lite væske kan føre til konsentrasjonsvansker, svimmelhet, kvalme og vondt i hodet. Allerede ved et væsketap på 2 prosent, vil den fysiske yteevnen reduseres. Du kan bli mer anpusten, sur i muskulatur, svimmel, kvalm, hodepine og ukonsentrert. Dette gjelder både under aktivitet, men også i hverdagen forøvrig.

Når skal vi drikke?

Det er tørsten som forteller deg at kroppen din trenger vann. Når du kjenner tørst, har imidlertid kroppen din allerede tapt en del væske. Det lønner seg derfor å drikke i tide, og det er ingen andre drikker som kan utkonkurrere vann. Vann har verken energi som må forbrennes eller unyttige stoffer som kroppen må kvitte seg med i neste omgang.

Vann kan dempe appetitten noe om du drikker et par glass før et måltid eller når du kjenner sult mellom måltidene. Det kan derfor være lurt å innarbeide gode rutiner på vanndrikkingen.

All type drikke inngår i væskeregnskapet, men husk at vann foretrekkes av kroppen!

Vann og trening

Vann er den beste tørstedrikken og behovet vil variere alt etter klima, treningens varighet, intensitet og hvor mye du svetter. Væsketapet kan variere mellom ½-1 liter per time. En god vane er derfor å drikke nok før trening, gjerne 4-6 dl de siste to timene før trening, og drikk helst under all trening som varer mer enn 30 minutter. Fyll også på med væske jevnlig etter trening.

VANN: Viktig med påfyll i varmen eller når du har trent!

Hvordan vet du om du drikker nok?

Dersom du tisser omtrent hver tredje time drikker du antakelig nok. Du kan også se på urinfargen. Er den lys drikker du nok, mens en mørkere gul farge viser at du med fordel kan øke mengden med væske. Mange kan oppleve å være “fysen” når væskeinntaket er for lavt. Vann kan også dempe appetitten, så om det er en utfordring å begrense mengde mat kan du drikke et par glass vann før måltidet.

Barn og eldre mennesker er spesielt utsatt for dehydrering. Vær obs ved sykdom og het sommervarme.

Jo mer jo bedre?

Det gjelder for vann som for alt annet som kan drikkes og spises – verken for lite eller for mye er bra. Det går faktisk an å drikke for mye vann. Det finnes heller ikke holdepunkter for at det å drikke svært mye vann har positive helseeffekter. Det gode gamle rådet om å drikke 1- 1,5 liter per dag, alt etter aktivitetsnivå og klima, gjelder fortsatt.

Nyt et iskaldt glass vann med lime, sitron eller jordbær og isbiter, finnes det noe bedre å slukke tørsten med egentlig?

Powered by Labrador CMS