Vektreduksjon ved lavt stoffskifte
Omtrent 3 prosent av den voksne befolkningen, nær fem ganger flere kvinner enn menn, har lavt stoffskifte. Dette er en sykdom hvor skjoldbruskkjertelen, som ligger i strupen, ikke produserer nok hormoner.
Blant dem med sykdommen er det ikke uvanlig å oppleve at det er vanskelig å gå ned i vekt. Samtidig er det viktig å huske at mange kilos vektøkning skyldes ikke nødvendigvis hypotyreosen (lavt stoffskifte). Hos noen vil hypotyreose kun gi 2-3 kg vektøkning. Men det finnes også dem som har gått opp 20-30 kilo på kort tid, uten endringer i kosthold og daglig aktivitet.
Uavhengig av hvor mange ekstra kilo ekstra det er snakk om, så er det fullt mulig å gjøre noe med det. Så lenge man er godt nok regulert i forhold til medisiner, er det absolutt mulig å gå ned i vekt. Bare vær obs på at det kan være behov for en ekstra porsjon tålmodighet.
Energiunderskudd og kosthold ved stoffskifte
For å lykkes med å gå ned i vekt er det viktigste å være i en negativ energibalanse. Dette gjelder hvem som helst som vil bli kvitt noen kilo. I tillegg er det smart å spise variert og med måtehold, og følge Helsedirektoratets kostholdsråd, som Roede også følger.
Noen med lavt stoffskifte oppgir at de kan ha god effekt av å begrense inntaket av karbohydrater mens de ligger på et energiunderskudd, men dette er ikke en dokumentert effekt.
I Roede unngår vi gjerne å snakke om “nei”-mat, men ønsker heller å fokusere på det vi kan spise mer av – slik som frukt, grønt og bær. Fiber og grove kornprodukter er også bra, samt mager protein, som fisk, kylling og svin, og magre meieriprodukter. Å spise regelmessig er også smart.
Les også: Hvordan trene med stoffskiftesykdom?
Fysisk aktivitet og søvn
Ved høyt stoffskifte jobber kroppen på høygir, og det er vanligst å gå ned i vekt framfor å legge på seg. Men det er også mulig å gå opp i vekt ved hypertyreose (høyt stoffskifte). Da gjelder de samme anbefalingene som over.
Og som for resten av befolkningen, er det å være regelmessig fysisk aktiv og å unngå stress, gode råd for personer med stoffskiftesykdom. Den fysiske aktiviteten bør være tilrettelagt i forhold til hvordan formen er. Personer med stoffskiftesykdom bør frastå å presse seg selv til utmattelse, spesielt ikke hvis de ikke er optimalt medisinert.
Tips til deg som har lavt stoffskifte, som vil ned i vekt:
- Ha dialog med legen din før du setter i gang med vektreduksjon, da det kan ha betydning for medisineringen,
- Selv om det kan være utfordrende å gå ned i vekt, husk at det også er et viktig grep å bremse videre vektøkning. Gi prosessen tid.
- Det er ikke noe fasitsvar på hva som er optimalt kosthold ved lavt stoffskifte, men et variert og næringsrikt kosthold etter Roedes anbefalinger er et godt utgangspunkt.
- Hør med legen om det er behov for ekstra kosttilskudd,
- Stoffskiftesykdom krever ingen spesiell diett, men det er viktig å få i seg passe mengder jod (ikke for mye og ikke for lite). Dette gjør man ved å spise egg, melkeprodukter, ost og kjøtt i passe mengder. Vitamintabletter med mineraler fra vanlige butikker eller apotek inneholder 150 ug jod, som er døgnbehovet.
- Det er viktig å finne fram til en kost som holder blodsukkeret relativt stabilt gjennom dagen. Å få i seg tilstrekkelig med fiber er viktig.
- Regelmessige måltider er viktig, helst spise hver 3. – 4. time.
- Fysisk aktivitet er bra for alle, også kronisk syke. Forsøk å være i jevnlig fysisk aktivitet, samtidig som det er viktig å tilpasse aktiviteten til egenform. Det er også viktig å hvile godt mellom øktene.
- Stress i alle former synes å kunne påvirke stoffskiftet negativt, selv om du i utgangspunktet er velregulert med medisiner. Forutsigbarhet i hverdagen hjelper. Faste rutiner har god effekt for mange.
STOFO
Stoffskifteforbundet (STOFO) er en pasientorganisasjon som arbeider for at alle med en stoffskiftesykdom skal få en hverdag med best mulig livskvalitet. Les mer om stoffskifte på Stoffskifteforbundets (STOFO) sider her!
Meld deg på et livsstilskurs nå
Før i tiden var Roede forbundet med slanking, nå hjelper vi tusenvis av nordmenn årlig med å få sunne vaner som varer. Det handler om kosthold, om fysisk aktivitet og om å ha overskudd. Våre kurs er basert på den nyeste forskningen innen livsstilsendring. Du får moderne digitale verktøy, en motiverende kursbok, live-webinar, tilgang til 1500 supergode oppskrifter, smarte treningstips og personlig oppfølging av en sertifisert Roede-kursleder.