Hold vekten gjennom julebordsesongen

De fleste har kjent på det å legge på seg noen kilo i forbindelse med ferie og høytid. Men fortvil ikke. Det er fullt mulig å komme seg gjennom førjulstiden – og juletiden uten å gå veldig mye opp i vekt.

Publisert

Det som gjerne blir ekstra utfordrende med julehøytiden er at den er så lang! Julebordsesongen starter gjerne allerede i november og strekker seg godt ut i desember, så kommer julen og romjulen, før det hele rundes av med nyttårsaften og dagen-derpå. Her er det rom for mange utskeielser! Her skal vi gi noen tips.

Bli medlem! 

Behold de gode rutinene dine

Det er ganske vanlig at rutinene sklir fullstendig ut i forbindelse med julen. Men i stedet for å ta krampetaket i januar, forsøk heller å gjøre det du kan for å holde på rutinene dine hele november og desember. Hva kan du gjøre for å holde på dine rutiner, og hvilke rutiner klarer du å holde fast ved gjennom hele juleperioden?

Vær aktiv

    Selv om de neste ukene kan oppleves som veldig travle, prøv likevel å sette av tid til å være fysisk aktiv. Om det er vanskelig, forsøk å være enda mer hverdagsaktiv. Finn noen smutthull her og der hvor du kan være aktiv. Eller hva med å gå til julebordet? Om det er vanskelig å finne motivasjon til å gjøre dette på egenhånd, allier deg med venner og familie og lag en aktivitetsavtale sammen.

Porsjonstørrelser

Julebord- og julesesongen betyr både mye mat, og mye usunn mat, og man har lett for å forsyne seg både ekstra godt og flere ganger. For å unngå å overspise, er det smart å være ekstra bevisst på porsjonsstørrelsen. Bestem gjerne på forhånd hvor mye du skal forsyne deg med. Et ekstra triks er å velge en mindre tallerken.

Vi vet det at jo større tallerken, jo mer spiser man.

Sov godt

Det er fort gjort å få for lite søvn i denne perioden. Det som er uheldig med søvnmangel er at det gjerne trigger lysten på usunn og fet mat. Og lite søvn gir dessuten flere våkentimer, og flere muligheter til å spise. Prøv å ha gode søvnrutiner selv om det er mange festligheter fremover. Da får du den energien du trenger, og du unngår behovet for å overspise.

Sover du nok?

Hold på rutinene dine

Som nevnt er det fort gjort at våre hverdagslige rutiner sklir ut i ferier og høytider. Et godt råd er å forsøke å holde på de gode rutinene og vanene så du unngår å måtte gå løs på x-antall nyttårsforsetter den 1. januar.

Tenk på hvilke vaner du skal klare å ta med deg inn i den kommende perioden, og hold fast ved det!

Antall alkoholenheter

Vi vet at alkohol inneholder mye energi. Bestem deg for hvor mye du skal drikke før du skal ut – og hold orden i tellingen! Da får du i deg mindre energi, og du får en bedre dagen-derpå som gjør det lettere å komme inn i de gode rutinene igjen.

Les også: Slik ødelegger alkohol forbrenningen

Powered by Labrador CMS