Høy vekt øker risikoen for flere kreftformer

Høy vekt øker risikoen for 16 alvorlige kreftformer, ifølge ny norsk forskning. Mange av tilfellene kan forebygges gjennom et sunt kosthold.

Publisert

Ifølge Kreftregisteret ble det i fjor registrert over 38.200 nye krefttilfeller i Norge. Antall kreftdødsfall har aldri vært så høyt. I 2021 døde over 11.100 personer av kreftsykdom.

Å unngå overvekt og fedme er noe av det viktigste du kan gjøre for å unngå kreft - og flere andre sykdommer.

I en ny norsk studie har forskere sett på sammenhengen mellom høy BMI og risikoen for alvorlig kreftsykdom. De konkluderer med at personer med høy BMI har økt risiko for 16 kreftformer. De kan imidlertid ikke si noe om de eksakte årsaksfaktorene til at høy BMI øker risikoen for kreft. 

Men vi vet at mange krefttilfeller kan forebygges.

I Roede hjelper vi alle med å få en sunnere livsstil Bli medlem her! 

Flere ting kan forebygge

Kosthold kan forebygge en rekke kreftformer. Det aller viktigste kostholdsrådet er å øke inntaket av frukt og grønnsaker og spise minst 3 porsjoner grønnsaker og 2 porsjoner frukt hver dag.

Andre råd for et sunt og variert og kreftforebyggende kosthold er:

  • Spise grove kornprodukter daglig, og gjerne en liten håndfull usaltede nøtter.
  • Velge magre meieriprodukter, for eksempel skummet melk eller lettmelk.
  • Spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og bruke fisk som pålegg.
  • Velge vann som tørstedrikk.
  • Velge matoljer og myk margarin framfor hard margarin og smør.
  • Unngå mat og drikke med mye sukker i hverdagen.
  • Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlagingen og på maten.
  • Begrense mengden alkohol. Jo lavere alkoholforbruk, jo mer reduseres risikoen for kreft.
  • Begrense mengden rødt kjøtt og unngå bearbeidede kjøttprodukter som bacon, kjøttdeig og pølser. Velge heller hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.

I tillegg vil regelmessig fysisk aktivitet og god fysisk form også redusere risikoen for kreft. Fysisk aktivitet er blant annet viktig fordi det fører til et sunt nivå av hormoner i blodet. Dette er viktig fordi et høyt nivå av noen hormoner kan øke risikoen for kreft. Jo mer fysisk aktive man er, desto lavere er risikoen for å få kreft. Det beste er derfor å være regelmessig fysisk aktiv hele livet, og husk - det er aldri for sent å begynne. Litt aktivitet hver dag er veldig mye bedre enn ingenting!

En rekke andre faktorer kan også redusere risikoen for kreft: Å være tobakksfri, begrense tiden i sterk sol, beskytte seg selv mot kreftfremkallende stoffer, ta HPV-vaksine, delta i nasjonale screeningsprogram og ta kontakt med lege dersom man oppdager forandringer i kroppen

Ifølge Kreftforeningen har minst ett av tre krefttilfeller sammenheng med levevaner. Selv om det ikke finnes noen garanti mot å få kreft, kan mye gjøres for å minske risikoen.

Kilde: NTB/Kreftforeningen

Powered by Labrador CMS