TEST: Hvilken grillpølse burde du velge?
Pølser er ikke noe at det sunneste man kan spise, men er noe som inngår i kostholdet til de aller fleste, og kanskje spesielt i løpet av sommerhalvåret. En positiv ting med et pølsemåltid er at det er veldig lett å lage. Er du blant dem som bare spiser pølse en sjelden gang, er det ikke så viktig å se på næringsinnholdet.
Nyter du derimot pølser opptil flere ganger i uken, kan det definitivt være lurt å gjøre seg litt bedre kjent med hva pølsene faktisk inneholder. Det er fordi vi anbefales å begrense inntak av rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt – som pølser, og annen farsemat, da det kan utgjøre en fare for helsa. Og det er nokså store forskjeller, særlig i andel kjøtt og innhold av salt, spesielt når man sammenlikner «vanlige» pølser med magre pølser, og kjøttpølser vs kyllingpølser.
Husk også at næringsinnholdet sier ikke noe om selve produktkvaliteten og hvor ultraprosesserte pølseproduktene er. Vi vet det at mye ultraprosessert mat kan påvirke helsen negativt, fordi man ofte spiser mer av denne typen mat.
Hvis man liker å nyte pølser ganske ofte, er det lurt å velge blant de magreste pølsene, og begrense seg til en eller to pølser. Ha rikelig med salat og grønnsaker ved siden av.
Prøv gjerne noen av disse lettere pølsevariantene:
- Magre pølser med grillet sommerkål og lettkremet potetsalat
- Roedes magre kjøttpølser med hjemmelaget rotmos
- Urtepølser av kylling med linsesalat og hjemmelaget karriketsjup
- Squashgetti med pølser og pesto
- Magre pølser med fransk potetsalat
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på forskjellige grillpølser. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, fett og salt og kjøttprosent. Mye kjøtt har trukket opp, mens mye energi, fett og salt har trukket ned. Vi har også sett på ingredienslisten. Lang ingrediensliste har trukket ned, mens kort har trukket opp. Ofte betyr en lang ingrediensliste at næringsstoffer er fjernet og at «fyllstoffer» er lagt til. To av produktene har fått Nøkkelhullsmerke, det trekker også opp.
Smak er ikke tatt med i testen. Produktene i testen er rangert i forhold til hverandre, og basert på dette får de et terningkast.
Kilder
Den ernæringsmessige vurderingen er gjort på bakgrunn av varedeklarasjonen som står på produktene. Vær obs på at det kan være forskjell mellom næringsdeklarasjonene og faktisk innhold, da produsenten kan ha gjort endringer i produktene uten å ha oppdatert pakningen. Produsenten kan også endre på næringsinnholdet i matvarene sine, og for eksempel redusere kalori- og fettmengde. Dette er noe vi ikke kan ta hensyn til, og testen blir ikke oppdatert etter at testen er publisert.
Testresultater
Prima grillpølser
- Energi: 262 kcal
- Fett: 21 g/8,1 g mettet fett
- Salt: 1,9 g
- Kjøttprosent: 44%
- Middels ingrediensliste
- Resultat og kommentar: 2. Testens taper!
Pølsemiddag med grønn salat og hjemmelaget potetsalat er et sunnere alternativ til den klassiske pølsetallerkenen. FOTO: Roede
Pølsemiddag med bønnesalat og grønnsalat gir en variert og næringsrik pølsemiddag. FOTO: Roede
Høyt på kalorier og fett/mettet fett, men likevel lavt på salt, men en av de laveste på kjøttinnhold. Middels ingrediensliste.
Grillpølser Nordfjord
- Energi: 253 kcal
- Fett:21 g/8,1 g mettet fett
- Salt:2,1 g
- Kjøttprosent: 52%
- Lang ingrediensliste
- Resultat og kommentar: 3. Høyt på kalorier, fett/mettet fett og middels på salt. Fint innhold av kjøtt, men lang ingrediensliste.
Rema 1000 grillpølser
- Energi: 253 kcal
- Fett:21 g/8,1 g mettet fett
- Salt:2,1 g
- Kjøttprosent:52%
- Lang ingrediensliste
- Resultat og kommentar: 3. Høyt på kalorier og fett/mettet fett.Fint innhold av kjøtt og middels på salt, men lang ingrediensliste.
Finsbråten
- Energi: 227 kcal
- Fett: 17,5/7,4 g mettet fett
- Salt: 1,6 g
- Kjøttprosent: 59%
- Kort ingrediensliste
- Resultat og kommentar: 4. Testens høyeste på kjøttinnhold og lavest på salt, men bare middels på kalorier og fett/mettet fett. Kort ingrediensliste.
Gilde Grill
- Energi: 222 kcal
- Fett: 18 g/6 g mettet fett
- Salt:1,7 g
- Kjøttprosent: 51%
- Kort ingrediensliste
- Resultat og kommentar: 4. Scorer poeng for lavt saltinnhold, høy kjøttandel og kort ingrediensliste, men er kun middels på kalorier og fett/mettet fett.
Grillpølse Solvinge
- Energi: 189 kcal
- Fett: 12 g/3,6 mettet fett
- Salt: 1,9 g
- Kjøttprosent:37%
- Middels ingrediensliste
- Resultat og kommentar: 4. Testens laveste på kjøttinnhold, men bra på kalorier, fett/mettet fett og salt. Middels ingrediensliste.
Prior kylling
- Energi: 155 kcal
- Fett:10 g/2,9 mettet fett
- Salt:1,8 g
- Kjøttprosent:47%
- Kort ingrediensliste
- Resultat og kommentar: 5. Testens nest beste, med neste laveste innhold av kalorier og salt. Nest lavest på fett, men testens laveste på mettet fett. Middels på kjøttinnhold og kort ingrediensliste. Denne er Nøkkelhullsmerket.
Så handler det like mye om hva som serveres med pølsen – og ved siden av.
Go og Mager
- Energi: 149,8 kcal
- Fett:9.3 g/3,3 g mettet fett
- Salt:1,7 g
- Kjøttprosent: 58%
- Kort ingrediensliste
- Resultat og kommentar: 6. Testvinner
Lavest på kalorier, fett og salt, samt testens nest høyeste på kjøttinnhold. Testens nest laveste på mettet fett. Lav ingrediensliste. Denne er også Nøkkelhullsmerket.
Kommentarer
Go og Mager er testvinner fordi den får poeng for alt, den er lavest på kalorier, fett og salt, samt er testens nest høyeste på kjøttinnhold og testens nest laveste på mettet fett. Den har også kort ingrediensliste. Go og Mager er blant et fåtall av pølsene som er Nøkkelhullsmerket. Det er likevel verd å merke seg at alle pølsene inneholder mye salt. En matvare har høyt saltinnhold hvis den har over 1,25 g salt per 100 gram vare. Det har alle pølsene i denne testen. I Nøkkelshullsforskriften kan imidlertid pølser som har saltinnhold på høyst 1,7 g/100 g få Nøkkelhull.
Dersom du spiser pølser bare en gang iblant, er et godt tips å velge den pølsen du liker aller best. Nyt den i passelige mengder, framfor å velge en sunn variant, og spise flere av disse, fordi den er så «sunn». Da går vinninga opp i spinninga og du ender med å få i deg både mer energi, mettet fett og salt.
Gjemmes pølsen under stekt løk, potetsalat og brød, gir dette ekstra energi. Sørg heller for å ha en stor og fargerik salat ved siden av, og begrens innholdet av pølsetilbehør. Lag eventuelt tilbehøret selv, som potetsalaten, så har du mer kontroll på hva den inneholder.
Les også: Hvordan forstå forskjellen på mettet og umettet fett?
Og husk, jo kortere ingrediensliste. jo bedre!
Jo lenger ingrediensliste, desto mer innehold av unødvendige fyllstoffer som kroppen ikke trenger.
Nyt grillsesongen!