Lette valg til jul

Julehøytiden bærer preg av mange hyggelige tradisjoner, og selv er jeg glad i alle disse – spesielt de knyttet til julematen. Det er klart jeg, med min bakgrunn og jobb, også tenker på at mye av den gode og smakfulle julematen er av det mektige slaget. Tradisjonen tro serverer vi jo gjerne en multekrem eller riskrem som dessert etter ribbemiddagen eller pinnekjøttet. Det kan bli for mye av det gode, og ikke sjelden sitter vi stappmette etter måltidet.

Ønsker du å komme gjennom julen med trivselsvekten i behold, kan du ganske enkelt ikke å ta for deg ukritisk av all julematen, -dessertene, -kakene og drikken.

Et godt tips er å planlegge juledagene og måltidene sånn at du får en fin blanding av det tunge og det lette. Og selvfølgelig fylle dagene med litt aktivitet.

RIBBENSTEK: Er et litt lettere middag enn ribbe, men smaker like godt!

Balanse er viktig

Det er mange måter å tenke balanse mellom det tunge mektige og det lette. Det kan være å tenke en kombinasjon av tung og lett mat gjennom juleuken, eller dag for dag, måltid for måltid eller rett og slett hvordan du fyller tallerkenen. Når jeg planlegger juleuken planlegger jeg alltid noen lettere middagsretter som torsk, kveite, kylling eller kalkun innimellom de tunge middagene som pinnekjøtt og ribbe. Da blir det en fin variasjon og vi unngår at det blir for mye av den tunge maten dag etter dag.

Når jeg skal bort i juleselskap prøver jeg å spise lett gjennom dagen, kanskje litt mindre måltider, og på den måten spare litt til juleselskapet. Når jeg selv er sjef over julemåltidet, velger jeg en lettere dessert til en mektig middag eller kombinerer en fruktsalat med en kremete dessert. Eller også omvendt, av og til unner jeg meg den tunge favoritt desserten, men da etter en lettere hovedrett.  Nedenfor har jeg tatt med noen av mine favoritter blant de lette dessertene – med friske frukter og deilige bær. Det er bare å la seg inspirere.

Men du kan også blande tungt og lett på samme tallerken. I forhold til julematen innebærer det ofte å være forsiktig med kjøttet og sausen og heller spise rikelig av grønnsakene. Du kan også velge å gjøre de tyngre middagene litt lettere ved å velge de magre kjøttstykkene, skjære bort synlig fett, bruke sjysaus fra pose i stedet for å bruke avsmeltet fett fra stekepannen eller fløtebaserte sauser.

Tallerkenmodellen

Tallerkemodellen er min gode rollemodell gjennom julens middager. Den ødelegger ikke for de gode julemiddagene, heller tvert i mot. Tallerkenmodellen gir en god pekepinn på hvordan du kan fylle tallerkenen med forskjellig mat i riktige mengder i forhold til hverandre – 1/2 grønnsaker, 1/4 kjøtt eller fisk og 1/4 poteter. Den gir en god fordeling av grønnsaker, kjøtt eller fisk og annet tilbehør, den gir en god balanse i næringsinnholdet, den senker energitettheten på tallerkenen og i tillegg får du en god smaksopplevelse. Smakene utfyller jo ofte hverandre.

SPENNENDE FRUKTFAT: Lag gjerne litt ekstra spennende fruktfat i julen!

Mellommåltidene

I tillegg kommer alle godsakene og kakene som er tilgjengelig mellom måltidene og som serveres til kaffekosen. Selv er jeg veldig svak for marsipan med sjokoladetrekk. Tenk gjerne kombinasjonen tung og lett også her.

Velg klementiner og annen spennende frukt og bær innimellom kakene og julemarsipanen, så får du en bedre balanse mellom den næringsrike frukten og de energirike kakene og julegodteriet. Knekk noen nøtter, de inneholder mye energi men også mye sunt fett, så spis gjerne en liten nevne usaltede nøtter også i julen.

Å blande inn dadler og fiken i is kan virkelig anbefales! Det gir en deilig iskrem med smak av jul.

Juleaktiviteter

Fysisk aktivitet er bra for helsa og kan samtidig bidra til at vekta forblir på stedet hvil. Det er mange hyggelige og morsomme aktiviteter man kan gjøre sammen med familie eller venner: bli med barna på aking, ta en skitur eller lek dere på skøytebanen. Legg inn noen treningsøkter eller sørg for litt aktiviteter gjennom dagen, da vil det være lettere å holde trivselsvekten gjennom julen.

Tips til friske og smakfulle desserter

Lag gjerne fruktsalat som dessert i jula. Det er både godt og en fin måte å få inn litt ekstra frukt og fiber. Du kan også servere frukt og bær til tradisjonsdesserter som riskrem, is og karamellpudding for å friske opp desserten litt.

  1. Fruktsalat med mango og bjørnebær
  2. Sitrussymfoni
  3. Ovnsbakt frukt med hvit sjokolade
  4. Gresk fruktsalat
  5. Stekte eplebåter med is
  6. Vaniljeis med fiken, dadler og granateple
  7. Trollkrem
  8. Fruktsalat
  9. Appelsinsalat med kanelkesam
  10. Tilslørte tyttebær

Se flere oppskrifter til julens måltider på Roedekjøkkenet

Riktig GOD JUL!

Hilsen Unni,
Matfaglig ekspert, Roede AS

Powered by Labrador CMS