Sunne proteinrundstykker fra Roede

Det har har blitt populært å bake brød og rundstykker med ekstra proteinrike ingredienser. Er du nysgjerrig  på om dette er noe for deg?

Her kan du lese mer om hvorfor protein er bra for deg, hvilke ingredienser du kan tilsette i  bakverket for øke proteininnholdet og hvordan du enkelt kan bake dine egne sunne proteinrundstykker.

Det er gunstig å variere mellom vegetabilske og animalske proteiner i kostholdet
Det er gunstig å variere mellom vegetabilske og animalske proteiner i kostholdet

Du kjenner sikkert til at proteiner er kroppens viktigste byggemateriale. Vi må derfor få det tilført daglig gjennom kosten, for at kroppen skal få dekket sitt behov for vekst og vedlikehold. Proteinkvaliteten i et variert norsk kosthold er generelt veldig bra, og vi har tilgang på mange forskjellige proteinkilder til enhver tid.

Vi skiller først og fremst mellom animalske protein og vegetabilske protein. Animalske proteiner får vi fra kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter og er komplette proteiner med god kvalitet. Proteiner fra vegetabilske matvarer som korn, ris, bønner og nøtter er ikke fullt så komplette alene, men ved å kombinere ulike plantematvarer er det stor sjanse for at de blir fullverdige.

Les også: Proteiner – hvor mye trenger du egentlig?

Hvor mye protein er anbefalt?

Helsedirektoratet anbefaler at andel protein skal ligge mellom 10-20 energiprosent per dag. Roede-kostholdet ligger mellom 20-25 energiprosent per dag, så Roede-kostholdet dekker dette med god margin. Det er spesielt gunstig å spise proteinrikt når man ønsker å gå ned i vekt.

4 grunner til hvorfor protein er bra for deg

Disse enkle og sunne proteinrundstykkene  kan anbefales! De er laget med  blant annet grovt mel, cottage cheese og bakepulver!
Disse enkle og sunne proteinrundstykkene  kan anbefales! De er laget med  blant annet grovt mel, cottage cheese og bakepulver!
 • Proteiner gir en god metthetsfølelse
 • Protein gir energi
 • Et proteinrikt kosthold er gunstig når man skal følge et energiredusert kosthold
 • Proteinrike måltider jevnt fordelt utover dagen er bra for at kroppen skal restituere seg godt etter  trening

Roedes sunne proteinrundstykker

Lag dine egne enkle sunne proteinrundstykker med cottage cheesese

Ingredienser  til 10 rundstykker

 • 300 g cottage cheese
 • 200 g yoghurt naturell
 • 200 g sammalt mel
 • 100 g havregryn
 • 100 g solsikkekjerner og gresskarkjerner (bruk halvparten i deigen og resten til å strø oppå rundstykkene)
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ss olje
 • 1/2  ts salt

Slik gjør du

 1. Sett stekeovnen på 210 grader varmluft
 2. Mos cottage cheese med en gaffel eller stavmikser slik at du får en fin masse. Bland sammen resten av ingrediensene til en fin og jevn deig.
 3. Form rundstykker runde med en spiseskje og sett de på en stekeplate med bakepapir. Ha på kjerner
 4. Stek ca 15 minutter til de er gylne på toppen.
 5. Avkjøl rundstykkene på rist

Kan man lage proteinrundstykker uten cottage cheese?

Det er også godt med proteinrikt pålegg som cottage cheese og syltetøy på bakverket!
Det er også godt med proteinrikt pålegg som cottage cheese og syltetøy på bakverket!

Det er veldig vanlig å bruke cottage cheese og egg for å gjøre baksten mer proteinrik, da cottage cheese har et høyt innhold av protein med god kvalitet. Men du kan også bruke kesam og yoghurt og melk, selv om disse ikke har så konsentrert mengde proteiner.

Proteinmengden varierer  også litt fra kornsort til kornsort, så du kan også styre proteininnholdet i bakverket ut fra type mel, kjerner og frø du bruker. Sammalt hvete og havre inneholder noe mer protein enn bygg og rug. Husk også at kjerner og frø  som gresskar- og solsikkekjerner samt sesam- og linfrø har et høyt innhold av proteiner i tillegg til at de inneholder mye fiber og sunt fett. Så bruk gjerne mer av dette i brødet!

Protein- og fiberrike ingredienser i brødvarene vil gi brødet noe mer energi og metthet, i tillegg til ekstra vitaminer og mineraler. Brød og korn er først og fremst en viktig kilde til fiber, så pass på at ikke proteinmengden går på bekostning av fiberinnholdet i kornproduktene du velger.

Cottage cheese og egg i eller på brødet?

Du kan bruke cottage cheese og egg for å øke proteininnholdet i baksten, men cottage cheese og egg er jo også nydelig som proteinrikt pålegg på bakverket. Hva du velger er egentlig opp til deg!

Her finner du flere smakfulle oppskrifter på både brød og rundstykker for en sunn og varig livsstil: Roedekjøkkenet

Få en sunn og varig livsstilsendring med Roede-metoden

Roede-kostholdet dekker behovet for protein med god margin og ligger naturligvis også litt høyere en anbefalingen, noe som gjør at kostholdet er mettende og gir viktige næringsstoffer kroppen vår til enhver tid trenger. Et mettende og næringsrikt kosthold med god variasjon vil dessuten gjøre det lettere å følge og lettere å gjøre endringer du kan leve med på sikt.

Lær mer om alt dette på kurs hos oss!

Powered by Labrador CMS