Rask eller langsom vektreduksjon? Begge deler funker

I 45 år har vi hjulpet våre deltakere med å gå gradvis ned i vekt, ved å ha et moderat energiunderskudd. I lang tid har man sagt at den beste måten å lykke med et varig vekttap, er å gå gradvis ned i vekt.

Nå viser imidlertid mer og mer forskning at man kan lykkes i like stor grad med å gå ned i vekt ved å spise mye mindre mat i en periode. Det som avgjør om man lykkes eller ikke, er selve hold vekten-fasen/vanetreningsfasen, der man både skal øve – og holde på de nye vanene, inntil de går helt på autopilot.

Det er altså perioden etter vektreduksjonen som avgjør om man lykkes eller ikke med å gå varig ned i vekt. Sagt på en annen måte: Man kan lykkes like godt ved å gå ned i vekt, enten man gjør det fort eller langsomt.

Bra for dem som trenger motivasjonen

Derfor gir vi nå våre deltakere muligheten til å velge to måter å gå ned i vekt; enten med et moderat energiunderskudd, der man oppnår et vekttap på 0,5-1 kg i uken, eller med et høyere energiunderskudd der man går raskere ned i vekt, gjerne 1-2 kilo i uken (i starten). Roede Kickstart kaller vi det. For de som syns det er vanskelig å holde motivasjonen oppe, og som ellers er friske, kan sistnevnte metode være en fordel.

Det som er viktig, uansett hvilken metode man velger, er å huske at man må være forberedt på å måtte redusere inntaket av kaloriene ganske betydelig etter selve vektreduksjonen. Før snakket man om spareblusseffekten, og nedjusert forbrenning ved for lite inntak av mat under en slankekur, mens nå vet vi at det er antall kilo man går ned som har noe å si for forbrenningen, ikke i hvilket tempo man mister dem.

Fysisk aktivitet!

I tillegg til å spise mindre, er det også veldig viktig å være fysisk aktiv. Gode treningsvaner har betydning både når man går ned i vekt, men enda viktigere når den nye vekten er nådd. Det gjør det enklere å holde den nye vekten.

Ifølge HUNT 4 (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag), har 1 av 4 voksne, altså 24 %, fedme (BMI over 30). 41 % er overvektige (med BMI mellom 26 og 30).

Det er først når du har meldt deg på et kurs at du velger om du vil gå på Roede Kickstart eller Roede Balansert, der man går saktere ned i vekt.

Hos veldig mange lagrer dette fettet seg rundt midjen. Slike ekstrakilo rundt midjen er langt mer helsefarlig enn rundt hofte og rumpe. Jo større midje, jo høyere nivåer av farlig fett i blodet – noe som øker risikoen for åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer.

Meld deg på Roede-kurs her!

Powered by Labrador CMS