10 matvarer som er smart å ha på kjøkkenet

Visste du at vi tar over 200 matvarevalg hver dag, og mange av disse valgene er ubevisste? Så hva du har i kjøleskapet, blir jo med andre ord nokså viktig. Her får du noen tips for hva du bør ha i kjøleskapet/skapet, for å gjøre det enklere å ta smarte og næringsrike valg. Her får du noen tips til hva som kan være smart å ha tilgjengelig.

Et sunt kjøleskap handler også om et bærekraftig kosthold

RESTER? Lag deg noen ferdige lunsjretter du har tilgjengelig i kjøleskapet!

Å gjøre bevisste og sunne matvarevalg er et viktig bidrag for en sunnere livsstil, men også for leve mer bærekraftig.  Å spise mer grønnsaker, korn og fisk og mindre rødt kjøtt er klimavennlig. I tillegg er det lurt å ikke handle inn mer enn man trenger. Kjøper du inn den maten du trenger, og lager mat i passe porsjoner, vil du også bidra til å redusere det store matsvinnet. Å spise passelige porsjoner i seg selv er bærekraftig, og sannsynligheten er stor for at du også kaster mindre mat.

10 matvarer som er smart å ha på kjøkkenet

1. Havregryn

Havregryn kan alltids være en kriseløsning om du mangler ingredienser til de ulike måltidene. Lag den som grøt eller server kald med melk. Det bidrar med viktige næringsstoffer som fiber, proteiner, vitaminer og mineraler. Havregryn kan også brukes sammen med egg til å lage grove vafler eller som ingrediens i brød eller rundstykker.

2. Egg

Egg er mettende og proppfull av vitaminer og mineraler kroppen trenger. Egg inneholder alle næringsstoffer unntatt C-vitamin. Egg kan brukes som det er, eller på en enkel måte lages til eggerøre, omelett eller bare som et speilegg til brødet. Har du egg i skapet, kan du lage en rett uavnegig om det er frokost, lunsj eller middag.

Lyst på noe godt? En smoothie eller yoghurt med bær er en sikker vinner!

3. Grønnsaker

Grønnsaker er et must på handlelisten. Dette kan redde deg om du er litt fysen på noe eller bare åpner kjøleskapet for å putte noe i munnen. Grønnsaker er perfekt snacks, og ved å dele grønnsakene i biter gjør du det enda mer tilgjengelig både for deg og andre. Har du grønnsaker tilgjengelig er det dessuten enklere å oppnå anbefalt inntak gjennom dagen. Lag en dipp til og det blir enda enklere å få i seg!

Les også: Grønnsaker og dipp er perfekt som en venterett.

4. Belgfrukter

Belgfrukter som linser, bønner og erter er supermat som metter godt og er en råvare vi med fordel kan spise mer av. Belgfruktene har lang holdbarhet, og kan erstatte kjøtt i mange retter, smaker godt og er bra for oss!

Da gjenstår bare å skrive handleliste, og fylle opp skapet!

5. Tomater på boks

Hakkede tomater har reddet middagen mange ganger. Ved å ha dette i skapet kan du alltids finne grønnsaksrester og lage en suppe. Har du i tillegg egg tilgjengelig, kan du lage en deilig tomatsuppe med kokt egg. Sunt og godt måltid i en fei!

6. Frukt

Søte, deilige frukter kan redde deg når du er skikkelig fysen på noe søtt, og inneholder vitaminer og mineraler kroppen trenger. Ved å dele og kutte frukten i biter kan du lage en liten salat. Har du i tillegg litt yoghurt eller kesam i kjøleskapet, får du en søt og sunn dessert eller mellommåltid. Husk at hvis du gir mer plass til frukt og bær, vil det automatisk bli mindre plass til mer energirik og usunn mat.

7. Bær

Dersom du har frosne bær i fryseren eller friske i kjøleskapet, har du en god base for å lage et lite smakfullt måltid. Du kan bruke dem som topping på kornblandingen, sammen med yoghurt/kesam/cottage cheese eller som en base i smoothie. Bær er en god kilde til vitaminer, mineraler og antioksidanter, så her er det bare å fråtse i vei.

8. Nøtter

Nøtter inneholder hjertevennlig fett, og det anbefales en liten neve flere ganger i uken. Nøtter kan benyttes som topping på grøt eller som et lite mellommåltid når sulten blir for stor. Nøtter er fiberrike og inneholder en rekke vitaminer og mineraler.

9. Kesam/Cottage cheese/Skyr

Både kesam og cottage cheese er supre ingredienser å ha tilgjengelig til enhver tid. Bland det sammen med bær og frukt, eller som en dipp til grønnsaker. Du kan også lage lapper, vafler eller andre grove skatter. Kesam og cottage cheese smaker fortreffelig sammen med bær og frukt, gjerne med havregryn og nøtter på toppen. Du finner også mange forskjellige smsmakfulle Skyr-varianter i butikken. De er rike på proteiner og kalsium.

10. Knekkebrød/rugsprø

Hvis du er litt småsulten, er det smart å spise et knekkebrød – gjerne en type som er fiberrikt. Knekkebrød smaker godt med alle typer pålegg, både oster, kjøtt-og fiskepålegg, men også grønnsaker og frukt som banan, eple og avokado. Knekkebrød holder seg evigheter i skapet, så her er bare å fylle opp. Er du litt fysen kan et knekkebrød med cottage cheese og frukt/bær tilfredsstille behovet. Godt er det også!

Powered by Labrador CMS