10 næringsrike matbytter

Å velge mer næringsrikt er lettere enn du tror. Bevisstgjøring og tilgjengelighet i tillegg til noen få små grep i kostholdet kan gjøre store forskjeller for både helse, overskudd, vekt og humør. Det første grepet du kan ta , er å spise mindre av den energitette og næringsfattige maten med mye fett, salt og sukker og mer av den næringsrike maten med mye protein, fiber, vitaminer og antioksidanter.

Start med å handle inn den maten du vet er næringsrik og bra for deg, og gå forbi hyllene med godteri, snacks, kaker, kjeks og is. Det er kaloririke og næringsfattige matvarer som ikke gjør annet enn å gi deg tomme kalorier og dårlig samvittighet. Lar du være å kjøpe inn slik mat, er den heller ikke tilgjengelig når du får lyst på “noe” ut på kvelden.

Hver dag tar du cirka 200 matvalg. For hver kalori du putter i munnen utgjør det en liten forskjell – en kalori er ikke bare en kalori. Med noen enkle matbytter får du i deg de ekstra næringsstoffene som kroppen trenger for god helse – i dag og i fremtiden.

For å hjelpe deg i gang har vi satt opp 10 forslag til sunne matbytter du kan prøve ut

Frokost

1 ) Bytt ut frokostblandingen din med en nøkkelhullsmerket variant. Mange frokostblandinger har mye sukker og fett, så her kan det være mye å spare. En nøkkelhullsmerket frokostblanding har også mer fiber, som vil gjøre deg mettere.

2 ) Bytt ut den helfete yoghurten med en lettere variant, så får du ned inntak av det uheldige mettede fettet. Velg også gjerne en naturell yoghurt slik at du får ned inntaket av sukker. Fyll på med friske bær og du får et påfyll av fiber, vitaminer og antioksidanter før du starter dagen.

Lunsj

3 ) Bytt ut smør med en plantebasert margarin så får du mindre mettet fett. Eller bytt ut smør med Philadelphia light. En lett kremost passer veldig godt sammen med annet pålegg og grønnsaker på brødmaten. Bruk lunsjen til å fylle på med grønnsaker!

4 ) Bytt ut baguetten med salat når du spiser i farta. Baguetter er ofte store, i tillegg til at det ikke er spart på majones og smør. Alternativt kan du velge baguett på steder hvor man får velge selv hva man vil ha på den. Da kan du gå for en halv grov baguett med magert kjøttpålegg og mye grønnsaker. Velger du salat er tipset å bytte den helfete dressingen med en balsamico dressing.

Middag

5 ) Bytt ut fløtesausen med en tomatbasert saus . Da reduserer du ikke bare energi- og fettinnholdet, men øker samtidig innholdet av vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Til kjøttretter kan fløtesausen byttes ut med en sjysaus.

6 ) Velg rent kjøtt fremfor kjøttprodukter. Vi får i oss for mye mettet fett og salt, og bearbeidede kjøttprodukter er en av de største kildene. En burger av kyllingfilet eller fiskekake går like fort å lage som å steke en burger eller trekke pølser. Hva med å teste ut et par vegetardager i uken?

Drikke

Håper du ble inspirert til å se hvordan du kan gjøre små grep i ditt kosthold slik at du etablerer nye vaner som varer og ta de næringsrike valgene – med glede!

7 ) Bytt ut helmelken med lettmelk når du lager kaffedrikker. Jo ofte du drikker kaffedrikker, jo mer relevant er det å gjøre et slikt bytte.

8 ) Bytt ut sukkerholdig brus med 100% juice blandet med kullsyreholdig vann når du vil ha noe litt ekstra. En del juice og en del kullsyreholdig vann gir en god blanding. Dette åpner også opp for å lage nye spennende smaker på drikken. Bruk vann som tørstedrikk!

Snacks

9 ) Bytt ut saltede nøtter med usaltede. Vi får i oss dobbelt så mye salt som anbefalt. For mye salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom. En neve usaltede nøtter om dagen bidrar med sunt fett og proteiner, vitaminer og mineraler. Dessuten er det lettere å begrense seg til bare én neve av usaltede nøtter, da saltet trigger oss til å ville spise mer.

Les også: Derfor bør du spise nøtter.

10 ) Bytt ut godteskålen med et fat med oppkuttet frukt og bær, tørket frukt og nøtter. Da får du i deg mange næringsstoffer samtidig som du koser deg. På et slikt fat er det også plass til noen sjokoladebiter.

Har du bestemt deg for å komme i gang med livsstilsendring, men syns det er vanskelig å holde motivasjonen oppe? Sjekk ut vårt landsdekkende kurstilbud og meld deg inn i Roede eller få gratis veiledning, helt uforpliktende!

ROEDE – et kostholdsprogram for helsens skyld!

Powered by Labrador CMS