På tide å rydde bort julen
Tradisjonelt ryddes julen bort 13. dag jul, men flere velger å rydde bort juletre og julepynt rett over nyttår, for å gå inn i det nye året med blanke ark. Men hva med kjøleskapet? Er det fremdeles jul der? Vi gir deg oppskriften på hvordan du rydder bort julen også på kjøkkenet.
Bruk restene
Vi kaster mye mat, spesielt i julen. Det beste rådet for å unngå dette er selvsagt å ikke handle inn for mye. Det er mye god mat som frister i julen og vi vil jo ikke risikere å ha for lite mat til gjestene, men blir det mye til overs er det mange måter å utnytte dette på fremfor å mate søppelkassen:
- Rester av grønnsaker og kjøtt kan bli til en deilig suppe
- Fyll en tortillalefse eller pannekake med kjøtt-rester og grønnsaker og gratiner i ovnen
- I en omelett passer det fint å få brukt opp en halv løk og de siste bitene fra kalkunmiddagen
- Rester kan bli en god lunsj dagen etter
- Noen rester egner seg også å fryse til en senere anledning
Tilbake til hverdagen
Det er deilig å komme tilbake til hverdagen etter etegildet i julen. Nå er det lettere retter med mye grønnsaker som frister og da kan du få inspirasjon ved å melde deg på dagens middagstips fra Roede. For å gjøre det enklere for deg selv å gjøre sunne valg, er det lurt å planlegge måltidene dine og fylle opp skuffer og skap på kjøkkenet med sunne matvarer. Grove kornvarer, frukt og grønnsaker, magre kjøtt – og meieriprodukter, samt sunne fettkilder som olje, nøtter og avokado bør prege utvalget på kjøkkenet fremover.
Les også mer her om maten du må droppe.
Små grep
Ikke gå for hardt ut med sunne kostholdsvaner og fysisk aktivitet etter jul. Det vil bare gjøre vanene kortvarige. Tenk istedet at du skal gjøre små grep som du trives med og som gjør at du tar vare på de gode vanene fremover. Det er de små grepene som betyr noe i det lange løp. Visste du for eksempel at ved å bytte fra helfet til lett gulost, sparer du kroppen din for 1 kg på et år (regnestykket baserer seg på 2 skiver ost per dag).
Slik blir du kvitt kakerestene
Har du mye kakerester etter julen som du vet vil friste deg, bør du finne en måte å fjerne denne fristelsen på, helst uten å kaste. Noen kaker egner seg å fryse. Ellers kan du arrangere en akedag eller lignende med venner og naboer, hvor alle tar med seg kake-restene sine. En hyggelig måte å fordele kakene utover på, kombinert med en aktivitet. Og neste år holder det kanskje å lage en halv porsjon.
Trenger du motivasjon til å komme i gang med et lettere og sunnere liv?
Finn et Roede-kurs som passer for deg og bli med!