Synder man når man smelter osten?

Hjemme hos meg får toastmaskinen virkelig kjørt seg. Om ikke daglig, så i alle fall flere dager i uken.

Min tre barn elsker “ostings”. De elsker det så mye at det som sto øverst på juleønskelisten til sønnen min i fjor, var en toastmaskin. Og han er blitt så glad i maskinen han fikk at vi må ha den med på alle ferier. Jeg kan bare glemme å si at vi egentlig ikke har plass til den i baggasjen.

Jeg simpelthen elsker å obeservere når barna mekker i stand ostingsene sine. De legger virkelig sjela si i det, og det oser mestringsfølelse. Jeg har imidlertid flere ganger opplevd at vi har venner av barna på besøk som nærmest skvetter når jeg spør om de vil ha en ostings. “Hjemme får jeg nesten aldri lov til å spise dette”, er en kommentar jeg kan få.

I et diskusjonsforum på nettet, kom jeg over denne kommentaren: Tror jeg dropper smelta ost på brødskiva fremover, kan det være derfor jeg sliter med å gå ned i vekt?

Ja, osten renner ut og ser veldig fet ut, etter den har fått seg en omgang i toastmaskinen, men ost er faktisk bare ost. Det er en myte av smeltet ost er så mye mer usunt enn vanlig kald ost.

Vi tror smeltet ost er fetere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) gjorde for en tid tilbake en undersøkelse hvor det kom fram at 21 prosent av unge mellom 18 og 30 år tror at det er mer energi i smeltet ost, sammenliknet med kald ost:

Alle 18-30 år 30-44 år 45-59 år 60 år +
Smeltet gulost 12 % 21 % 15 % 9 % 5 %
Gulost som ikke er smeltet 5 % 10 % 5 % 2 % 3 %
Det er like mange kalorier i smeltet gulost og gulost som ikke er smeltet 83 % 69 % 80 % 89 % 92 %

Spørsmål: Hva inneholder mest kalorier?

Sannheten er at det fettet som pipler ut av en ostings, er også der når osten er kald. Osten er faktisk like næringsrik om den er smeltet eller ei.

Det viktigste proteinet i ost er kasein, som klumper seg sammen i noen som heter miceller. Ost tilsettes enzymet løpe og syre for at produktet skal bli fast. Når osten smeltes brytes imidlertid bindingene som holder kaseinet sammen. Det vil si at smelting av ost handler om endret proteinstruktur framfor mer fett.

Ost er en veldig god kilde til næringsstoffer som proteiner, jod, kalsium og vitamin B. Og legger man dette på en skive grovt brød med en dæsj ketsjup, ser jeg ikke noe i veien med et slik måltid. Den store synderen vil i så fall være krydderet man tilsetter. For her kan man lett gå i en real salt- eller grillkrydder felle.

Og så er det selvsagt lett å ende opp med langt mer ost på en ostings, enn hvis man bare tar seg en brødskive med ost. Men her har jeg gitt barna mine instrukser, og da går det som smurt!

Se sunne og gode oppskrifter i Roede-kjøkkenet!

Kilde:
Melk.no og LHL

Powered by Labrador CMS