Betennelsesdempende mat framfor medisiner

Ja, det er faktisk mulig! Det går an å redusere betennelse i kroppen uten å måtte gå via medisinskapet. Ta heller turen via kjøkkenet og kjøleskapet!

Hva er betennelsesdempende mat?

Men aller først, hva betyr egentlig betennelsesdempende (antiinflammatorisk) kosthold? Matvarer som kan redusere betennelser og dempe immunforsvaret kategoriseres som betennelsesdempende. Eksempler på slike matvarer er:

  • fisk
  • frukt
  • grønnsaker
  • nøtter
  • fullkornsprodukter
  • olivenolje
  • ingefær

Kroppens immunforsvar reagerer når det kommer noe fremmed inn i kroppen. Det kan være alt fra en mikrobe til pollen eller kjemikalier. Dette trigger en prosess som heter inflammasjon eller betennelse, og beskytter kroppen mot truende inntrengere.

Mange sykdommer kobles faktisk opp mot slik kronisk inflammasjon, som kreft, hjertesykdom, diabetes, depresjon og gikt.

Selv om slike betennelsesprosesser er viktig for kroppen, kan kroppen noen ganger overreagere. Da vil inflammasjonen vedvare, selv om det ikke er noe utenifra som truer kroppen. Og vips blir inflammasjon og betennelse din egen fiende.

Bruk maten som ditt verktøy

Mat som trekkes fram for sine antiinflammatoriske egenskaper er tomater, olivenolje, grønne bladgrønnsaker, nøtter, fet fisk (her er det først og fremst omega-3 som gjelder!) og frukt (spesielt jordbær, blåbær, kirsebær og appelsin). Frukt og grønnsaker inneholder rikelig med naturlige antioksidanter og polyfenoler, kjemiske substanser i planter som viser seg å ha en beskyttende effekt hos oss mennesker.

Et av de mest virkningsfulle verktøyene for å bekjempe betennelse finner du ikke på apoteket, men tvert imot, i matvarebutikken og i kjøleskapet ditt. Mange studier viser at enkelte komponenter i maten kan ha en betennelsesdempende eller antiinflammatorisk effekt.

Spiser du mat med slike egenskaper, kan du redusere risikoen for å utvikle en rekke sykdommer.

Middelhavsdietten er spesielt kjent for å ha en betennelsesdempende effekt. Middelhavskost består av rikelige mengder grønnsaker, belgfrukter, nøtter og frø, helkorn og olivenolje, mye fisk og sjømat, moderat inntak av melkeprodukter (særlig ost og yoghurt), fjærkre og egg og lite kjøtt og kjøttvarer. Ikke helt ulikt Roede-kostholdet.

Det er til syvende og sist synergieffekten av hele kostholdet som er det aller viktigste for å redusere betennelse i kroppen!

Hva er mat du bør unngå?

For å hjelpe kroppen ytterligere med å bekjempe betennelse, bør man i tillegg unngå mat som påvirker disse betennelsesmarkørene negativ. Dette inkluderer rødt kjøtt, brus og saft, raffinerte karbohydrater (hvit brød, kjeks og kaker), og fritert mat og annen hurtig, bearbeidet mat.

Selv om enkelte matvarer trekkes fram for sine positive eller negative egenskaper når det gjelder å bekjempe betennelse i kroppen, er det likevel et overordnet sunt kosthold man bør satse på, der man spiser litt av alt, men ikke for mye av det meste, med masse variasjon.

Powered by Labrador CMS