Har du også en liten vei å gå?

Vi blir stadig oppfordret til å spise mer frukt og grønnsaker, og i Roede støtter vi opp om anbefalingen 5 om dagen. Allikevel viser nasjonale undersøkelser at voksne i Norge bare spiser tre og en halv porsjon frukt og grønnsaker om dagen. Hvorfor er noe som er så viktig, så vanskelig å få til?
Bli med på å fremme budskapet til BAMA, og sette fokus på de viktige fruktene og de viktige grønnsakene; nemlig de du faktisk spiser!

Godt for kroppen

La oss slå fast med en gang at frukt og grønnsaker er viktig for et sunt og balansert kosthold. Frukt og grønnsaker utgjør en viktig kilde til vitaminer, mineraler, vann, antioksidanter, plantestoffer og fiber. De bidrar til å forebygge sykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft, fordi de inneholder næringsstoffer som beskytter kroppen mot disse sykdommene. Å spise rikelig med frukt og grønt hver dag vil bidra til at man spiser mindre av noe annet som er mindre sunt.

Les også: Matvettregel #6 – Ha frukt og grønt til alle måltider.

LAKS I HJERTESALAT: Salatblader som fylles med nydelig fyll er skikkelig snaddermat.

I tillegg til å være veldig næringsrike, inneholder frukt og grønnsaker lite energi. Et grønnere kosthold vil med stor sannsynlighet sørge for et mer næringstett og mindre energitett kosthold. Men husk at det hjelper ikke at frukt og grønnsaker er næringsrike hvis du ikke spiser dem. Det er først når du spiser dem at de har en betydning.

Det enkleste er ofte det beste

Så det er først og fremst de grønnsakene du faktisk spiser, som bidrar til at du når anbefalingen om “5 om dagen”. Starter du tidlig om morgenen med å innta frukt og grønt og fortsetter gjennom dagen vil det være lettere å nå anbefalingen. Frukt og grønnsaker kan du jo spise både til frokost, lunsj, middag og som snacks gjennom dagen.

Grønnsaker kan kokes, stekes, ovnsbakes, grilles- eller spises friske som her i en frisk og fargerik middagssalat

5 enkle tips til hvordan du kan nå 5 om dagen

I anbefalingen om 5 om dagen bør cirka halvparten være frukt. Den andre halvparten bør være grønnsaker, men spis gjerne mer av disse.

  • Friske bær på grøten eller i frokostblanding er skikkelig digg.
  • Sukkererter, reddiker, knaskegulrøtter og minigrønnsaker er supert å spise som snacks.
  • Sesongens grønnsaker og frukt er ekstra freshe og litt billigere – så spis gjerne mer av disse.
  • Mange grønnsaker har kort tilberedningstid 2-3 minutter koketid – som kan være overkommelig å tilberede i en hektisk hverdag.
  • Grønnsaker kan tilberedes på mange enkle måter som i panne eller wok, ovnsbakt, på grillen, most i en suppe, eller friske i en leskende smoothie.

Les også: https://www.roede.com/magasinet/artikkel/de-sunneste-gronnsakene-du-burde-spise/

Fargerike måltider gir dobbel matglede

Det bugner av kortreiste og fargerike grønnsaker i butikken, og mange er superenkle å tilberede. Velger du frukt og grønnsaker med forskjellige farger får du i deg en god variasjon av vitaminer, mineraler, antioksidanter og plantestoffer. En tallerken som bugner av fargerikt tilbehør, ser lekkert ut og gjør måltidet ekstra smakfullt. Det smaker godt samtidig som det gir oss viktige næringsstoffer som er bra for kroppen. Vi snakker om ekte matglede i en dobbelt betydning. Så sett fokus på de aller viktigste fruktene og grønnsakene som har en betydning for din helse; nemlig de du faktisk spiser.

roede.com/oppskrifter kan du finne inspirasjon til hvordan du kan gjøre dine måltider mer fargerike.

Powered by Labrador CMS