Spis nøtter og lev lenger

Har du litt nøtter igjen etter jul? Da burde du vite at litt nøtter hver dag er bra!

Publisert Sist oppdatert

Selv om nøtter er energirike, er de også rike på næringsstoffer - som det sunne umettede fettet, samt fiber, vitaminer og mineraler. Nøtter kan derfor bidra med å beskytte både hjerte og blodkar, i tillegg til å forebygge kreft og redusere betennelse.

Forskere sier at et hyppig inntak av nøtter kan gi lavere dødelighet og død av spesifikke årsaker uavhengig av andre faktorer som kan påvirke død. 

Dette har forskere funnet ut når de har sammenliknet de som spiser nøtter med de som aldri spiser nøtter:

  • De som aldri spiste nøtter: 0 % lavere dødelighet
  • De som spiste nøtter mindre enn 1 gang i uken: 7 % lavere dødelighet
  • De som spiste nøtter 1 gang i uken: 11 % lavere dødelighet
  • De som spiste nøtter 2-4 ganger i uken: 13 % lavere dødelighet
  • De som spiste nøtter 5-6 ganger i uken: 15 % lavere dødelighet
  • De som spiste nøtter 7 eller flere ganger i uken 20 % lavere dødelighet

Det er ingen spesifikk nøtt som sørger for dette, resultatene gjelder både for peanøtter, valnøtter, mandler, hasselnøtter osv.

Forskere har også funnet at de som ikke spiser nøtter har mer kreft og hjertesykdom.

Les også Roedes matvettregel #7 som handler om nøtter

Nøtter og sunnere vekt

Opp gjennom årene er det flere studier som har vist denne sammenhengen mellom inntak av nøtter og den gunstige effekten på blant annet kolesterolverdier, betennelse, hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes og metabolsk syndrom.

I likhet med andre studier viser også denne studien at inntak av nøtter kan bidra med mindre vektoppgang og lavere BMI, til tross for at nøtter er kaloririke.

Det er flere grunner til at nøtter kan bidra til en sunn vekt, blant annet fordi man må tygge nøtter godt - som gjør at man ikke spiser så mange -  eller så raskt. I tillegg inneholder nøtter mye fiber som forsinker tømmingen av magesekken og undertrykker sultfølelsen.

Vi rådes ikke til å spise så mange

I likhet med Helsedirektoratet, råder Roede til et nokså beskjedent inntak av nøtter med bare 20 gram om dagen (og mindre om du går på Roede Kickstart). Det er viktig at disse nøttene er usaltet.

Nøtter kan spises enten for seg selv som en snack, eller de kan være inkludert i en oppskrift. Flere av oppskriftene i Roede-kjøkkenet inneholder en liten mengde nøtter. 

Kilde: Bramat.no

Powered by Labrador CMS