Hvordan spise sunn lunsj på hjemmekontor i koronatiden

Er du en av dem som sitter på hjemmekontor, og har gjort det flere uker eller måneder? Kjenner du at de gode vanene og rutinene du hadde på lunsjen og fruktmåltidene har sklidd ut, eller rett og slett blitt borte, på hjemmekontoret?

Kontordagene flyter over til kvelden, og du glemmer kanskje å gi kroppen det viktige påfyllet kroppen trenger, fordi du ikke har dine gode kollegaer å spise lunsj sammen med eller ta en kaffe- og fruktpause med.

Kun én av fem når kostrådet «fem om dagen»

Så mye tyder på at koronatiltakene i samfunnet har medført en nedgang i forbruket av frukt, bær og grønnsaker hos norske forbrukere.

Mange tror de holder på de gode vanene på hjemmekontor, men det viser seg at vi spiser mindre frukt og grønt. Vi spiser ikke salaten og grønnsakene fra kantina lenger, jobbfrukten er borte og noen kjøper mindre frukt og grønt på grunn av skepsisen rundt uemballert frukt og grønnsaker i butikken. Ifølge den landsrepresentative undersøkelsen «5 a day Europe», gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønt høsten 2020, når kun én av fem nordmenn opp til kostrådet «fem om dagen», sammenlignet med én av fire året før .

Hvordan spise sunt på hjemmekontor?

Knekkebrødlunsj med variert pålegg du liker og raust med grønnsaker gir en næringsrik lunsj.
Knekkebrødlunsj med variert pålegg du liker og raust med grønnsaker gir en næringsrik lunsj.

I begynnelsen av Korona-tilværelsen opplevde jeg at jeg hadde et bedre måltidsmønster på jobb enn hva jeg hadde på hjemmekontor – og i starten spiste jeg også mindre frukt og grønt. Utfordringen var å holde på de faste måltidene jeg hadde på kontoret. På kontoret  har vi felles lunsj fast klokken 11.30 og jeg har en til to fruktpauser i løpet av dagen. Disse gode vanene og rutinene var ikke så enkle å holde på i starten her hjemme.

Jeg glemte å spise frukt, og den faste lunsjtiden glemte jeg også til tider. Jeg kjente på kroppen hva som fungerte best for meg, og det var egentlig ikke noe som hindret meg i å ha disse rutinene på hjemmekontor også! Så da var det bare å skjerpe seg og fokusere på å få inn den gode måltidsrytmen og fruktpausene på hjemmekontor også.

Se vår enkle og smakfulle oppskrift på hjemmelagde knekkebrød!

Lag deg et “snacks-fat” med litt frukt og nøtter.
Lag deg et “snacks-fat” med litt frukt og nøtter.

God og enkel lunsj på kun 5 minutter

Lunsjene mine blir litt mer variert på hjemmekontor. Det kan være rester av middagsmat eller salater som kan bli til lunsj eller noen “overliggere” fra helgens frokost. For meg er det viktig ikke å bruke for mye tid på å tilberede lunsjen, så her er mine tips til mettende og næringsrike lunsjer som tar toppen 5 minutter å fikse!

 • Jeg spiser grovt brød eller knekkebrød, en boks med makrell i tomat og en raus porsjon med grønnsaker som tomater, agurk og bønnespirer.
 • Koker litt ekstra egg på søndag som jeg kan spise til lunsj utover uken.
 • Av og til spiser jeg middagsrester til lunsj, spesielt hvis vi har hatt suppe eller wok – det er lett å varme opp i mikroen og godt med noe som varmer litt ekstra.
 • Rester av pannekakerøre har blitt til lunsjpannekaker.
 • Bruker raust med grønnsaker til lunsj – og bruker også syltede rødbeter og agurker og masse bønnesespirer.
 • Har en flaske med iskaldt vann i kjøleskapet som er lett tilgjengelig.
 • Lager alltid en stor kopp te til lunsj, og med en skive sitron setter det ekstra smak på teen!

Småsnacks til mellommåltid

 • Kjøp inn frukt og ha det lett tilgjengelig i kjøleskapet, eller et fruktfat stående på kjøkkenbenken.
 • Lag et fat med litt småsnacks av både fersk frukt, tørket frukt og nøtter. Det er godt å ha litt forskjellig “snacks” på en tallerken.
 • Lag en stor porsjon smoothie på kvelden, så har du litt ekstra som mellommåltid dagen etter.
 • Ha havre- og byggrynsgrøt, skyr eller yoghurt lett tilgjengelig, og spis det med litt ekstra nøtter på toppen!
 • Eplebåter med kanel er et nydelig mellommåltid, gjerne sammen med vaniljekesam som dip.
 • Kutter du grønnsaker som  f. eks gulrot, kålrot eller blomkål til middagen? Lag litt ekstra og legg i en boks du kan ha som mellommåltid dagen etter.

Så ta med deg de gode vanene og rutinene hjem og lag deg en god arbeidsdag med regelmessige og næringsrike måltider og fruktpauser du fortjener på hjemmekontor!

Roede-kjøkkenet finner du flere tips til raske lunsjer og gode mellommåltider:

4 oppskrifter på raske lunsjer

5 oppskrifter på mellommåltider som metter

Vi vet at spesielt det å spise nok frukt og grønt har en rekke helsegevinster, og er viktig både for et sterkere immunforsvar i dag og i morgen og generelt for den forebyggende helsen for fremtiden.

Powered by Labrador CMS