Kjenner du forskjell på sult og sug?
Det er ikke alltid vi spiser kun fordi vi er sultne. Noen ganger spiser vi rett og slett fordi vi har lyst på noe. Dette kalles sug. Ved å lære seg forskjellen på sult og sug kan det bli enklere å unngå unødvendig spising.
Les også: 6 tips til å håndtere søtsug
Dette er sult
Sultfølelse er kroppens signaler om at den trenger påfyll av energi og næring. Det er lavt blodsukker som trigger sultfølelsen og som gir hjernen beskjed om at vi bør spise. Noen opplever å bli trøtte og slitne, andre irritable, mens enkelte kan få hodepine eller andre ubehag når de føler sult.
Dette er sug
Sug er som regel mer spesifikt enn sult. Du får lyst på noe helt konkret, som iskrem med sjokoladesaus, en bit sjokolade, snacks eller salte kjeks med ost. Sugfølelsen kan bunne i at du trenger å tilfredsstille andre behov enn sult. Stress, nervøsitet eller nedstemthet kan føre til sug etter å oppnå en følelse av velbehag. Den følelsesmessige effekten oppnås ved å tilfredsstille suget, altså spise det du får «sug» etter.
Hvordan kjenne forskjellen på sult og sug?
Det kan være vanskelig å skille mellom sult og sug, men om du får lyst på noe rett etter et måltid, er sannsynligheten liten for at det du kjenner er sult. Er det i tillegg noe helt konkret du har lyst på, peker alt i retning av at det du føler er sug. Ved å bli en mer bevisst spiser, kan du lære deg å skille mellom når du er sulten og når du bare har lyst på noe.
Les også: Så raskt blir du kvitt søtsuget
Ikke farlig å være litt sulten
Å være sulten er en naturlig følelse, og det er ikke farlig å være litt sulten. Når du skal ned i vekt, eller har gått ned i vekt, må du faktisk tåle å være litt sulten og lære deg strategier for å ikke gi etter hver gang du føler sult. Det samme gjelder for sug etter alle fristelsene vi omgir oss med. Husk at kroppen bruker 20 minutter på å registrere at du er mett, så ta deg god tid under måltidene og stopp når magen sier den er mett.
Viktigste tiltak for å redusere sug
Det å ha en god plan for hva du skal spise hjelper deg å få kontroll. Når du får et sug kan det være nyttig å bli bevisst på hva det kommer av. Er du sliten og har sovet lite, er du lei deg eller stresset, eller har du spist for lite i løpet av dagen? Når du vet mer om hvorfor sugene kommer, kan du lage en plan for å unngå at de dukker opp.
Noen punkter som gjør det lettere å ha kontroll:
• Ha en god måltidsrytme der du fordeler måltidene utover, fremfor å «spare opp» til kvelden.
• Spis nok og riktig mat med fiber og protein som metter.
• Begrens inntaket av søte matvarer slik at du demper blodsukkersvingningene.
• Få nok søvn. For lite søvn gir en ubalanse i sult- og metthetshormonene og bidrar til økt sug.