Må vi spise frokost?

Her er det korte og enkle svaret – nei. Mange tror at de må spise frokost for å sette i gang forbrenningen, men dette er bare en myte.

For hadde forbrenningen skrudd seg av, hadde vi rett og slett dødd. Kroppens forbrenning er et komplisert og fantastisk maskineri som jobber og går hele tiden, og er ikke avhengig av at du spiser frokost.

Men selv om man ikke må spise frokost, er det mange grunner til at vi anbefaler å prioritere dette måltidet. Frokosten har rett og slett mange gode effekter.

Mye bra med frokost!

Her er bare noen av grunnene til at frokost er så bra:

Smoothie er et godt frokostvalg!
  • Frokost er viktig for den biologiske klokken. Studier viser at kalorier som inntas om morgenen blir brukt mer effektivt enn de vi inntar om kvelden.
  • Å spise frokost gir mindre sultfølelse, og mindre forekomst av «oksehunger» på kvelden. Velger du å droppe frokost vil du med større sannsynlighet kompensere med å overspise senere på dagen.
  • Starter du dagen med frokost får du energi i forkant som gjør at du kan gjennomføre dagens aktiviteter med kvalitet og med en god opplevelse. Dette kan sammenlignes med å fylle opp tanken eller lade elbilen før en langtur, for da slipper du å gå tom midt oppe på fjellet.
  • Ved å spise frokost får du bedre konsentrasjon, økt hukommelse, bedre humør og bedre fysisk yteevne – og dette med økt konsentrasjon er spesielt viktig for barn
  • Å spise frokost er forbundet med bedre insulinfølsomhet, bedre fastende blodsukker, bedre nivåer av insulin og fettstoffer (triglyserider) og bedre glukosetoleranse. På lang sikt vil frokost kunne bidra til lavere risiko for blant annet diabetes type 2, hjerte- og karsykdom og kreft.
  • Man ser gjerne at frokostspisere får i seg mer vitaminer, mineraler og fiber enn de som ikke spiser frokost. Grunnen til dette er kanskje at de som slurver med frokosten har en ujevn måltidsrytme – og andre mindre smarte vaner gjennom resten av dagen også?
  • I forhold til vektreduksjon tenker mange at det er lurt å droppe frokosten for å spare kalorier i løpet av dagen. Dette er ikke nødvendigvis så smart. Det er nemlig vist at om du inntar en større andel av dagens kalorier tidlig på dagen, går du lettere ned i vekt. Og forskning viser at flere av de som lykkes med å holde vekten etter en vektreduksjon, har gode frokostrutiner.
  • Å ikke spise frokost kan føre til et lavere nivå av fysisk aktivitet og mer stillesitting på fritiden.

Orker du ikke frokost?

Det er ikke uvanlig å føle at man ikke orker frokost om morgenen. Da er det smart å tenke at man ikke spise for eksempel to brødskiver med pålegg eller en stor porsjon havregrøt for at det skal kvalifisere som frokost. En yoghurt eller en liten smoothie er også frokost!

Eller tenk på hva som skal til for at du får økt matlyst på morgenen? Om du gjør måltidet fristende og delikat får du kanskje mer lyst til å spise det! Et alternativ er å ta med deg et lett måltid som du spiser idet du kommer på jobb eller skole.
Her er noen eksempler på gode frokostmåltider hentet fra Roede-kjøkkenet:

Powered by Labrador CMS