Med riktig og regelmessig påfyll – blir treningen mer effektiv og morsommere!

Mat + trening = sant

Trening og fysisk aktivitet gir oss en rekke helsegevinster, og livsglede. Ja, med forskning i ryggen kan vi faktisk si at: Du er ikke sunn før du har tatt grep om din hverdagsaktivitet og trener regelmessig.

Trening og fysisk aktivitet gir oss en rekke helsegevinster, og livsglede. Ja, med forskning i ryggen kan vi faktisk si at: Du er ikke sunn før du har tatt grep om din hverdagsaktivitet og trener regelmessig.

Tar du dette på alvor og kjenner gleden av å ha mer overskudd i hverdagen, er det viktig at du gir kroppen din riktig påfyll. Spiser du litt før og etter trening oppnår du bedre treningseffekt, større forbrenningsmotor og en robust kropp som presterer bedre også på andre områder i livet.

Trener du for å spise det du vil?

Hvis du tenker på alle de umiddelbare og langsiktige helseeffektene trening og aktivitet gir, fortjener kroppen å få god og næringsrik mat som gjør at den kan yte optimalt på trening og ellers i hverdagen.

Mange av oss er oppvokst i den tro at vi skal trene for å forbrenne den maten vi har spist, eller sagt på en annen måte: Vi trener for å kunne spise det vi vil. Det gir mening. Men den måten å tenke på kan raskt utvikle seg i en uheldig retning. Den mentale innstillingen til trening og mat blir en «kvitte seg med»-holdning i stedet for en langt sunnere «påfyll»-holdning.

Med riktig og regelmessig påfyll – blir treningen mer effektiv og morsommere!

Les også: Tren deg ned i vekt med fysisk aktivitet.

Bli den beste utgaven av deg selv

For å gjøre kroppen til sin beste utgave av seg selv, både mentalt og kroppslig, er det mye å hente på å snu tankene litt, og tenke at «jeg skal spise det kroppen trenger av energi for å klare det jeg har lyst til å få til». Ikke motsatt! En aktiv kropp trenger næringsrike og regelmessige måltider for at den skal spille på lag med deg. Den restituerer seg bedre, og kommer raskere i balanse.

Les også: Lyst til å bli den beste utgaven av deg selv?

FØR TRENING

Trener du regelmessig er det smart å ha en god og jevn måltidsrytme gjennom dagen. Det vil si at du fordeler måltidene jevnt utover dagen og spiser ca. hver tredje-fjerde time. Å spise tre hovedmåltider og et par mellommåltider vil sikre deg et jevnt energipåfyll og jevnt blodsukker som du trenger i løpet av dagen. Det kan være smart å planlegge måltidene ut fra treningsøktene dine, og sørge for å spise nok:

Eple og vaniljekesam Smoothiebowl Ruggrøt Yoghurt, frukt og mandler
  • Spis 1-2 timer før trening. Det gir kroppen tid til å utnytte energien optimalt.
  • Spis for eksempel grøt, kornblanding, grovt brød eller grovt knekkebrød med variert pålegg som inneholder langsomme karbohydrater og gir kroppen umiddelbar energi, og melk eller annen protein som er lett tilgjengelige for kroppen.
  • Unngå for mye søt mat, som øker risikoen for at du går «tom» under treningen.

ETTER TRENING

Det er også smart å spise et måltid etter en gjennomført økt, da det bidrar til bedre restitusjon. Det vil si at du henter deg lettere inn, og legger til rette for muskelvekst og vedlikehold. Tilpass gjerne de vanlige måltidene dine til treningen, men hvis det er lenge til neste måltid, er det lurt å spise et mellommåltid.

  •  Fyll på med masse vann.
  • Spis for eksempel grøt, kornblandinger, knekkebrød med pålegg, yoghurt med korn og nøtter, smoothiebowl med frukt eller yoghurt med frø som gir langsomme karbohydrater i kombinasjon med proteiner som er bra for restitusjonen.

Anbefalte mellommåltider til både før og etter trening

1)  Eple og vaniljekesam
1 dl vaniljekesam, 1 eple, kanel

2) Smoothiebowl med bringebær, havregryn og chiafrø
200 g bringebær- og banansmoothie, 1 ss havregryn, 1 ss valnøtter, 1 ts chiafrø, 2 ss bringebær

3) Yoghurt + cottage cheese
1 1/2 dl yoghurt naturell, 2 ss cottage cheese, 3 ss müsli, 3 ss friske bær

4) Kesam, eple + valnøtter
1 dl kesam, 1 eple, 1 ss valnøtter, kanel

5) Ruggrøt med bær og nøtter
250 g ruggrøt, 2 ss blåbær, 1 ss mandler

6) Blåbæryoghurt med banan og bær
1 1/2 dl blåbæryoghurt, 2 ss blåbær, 1/2 banan

7) Yoghurt med mandler og frukt
1 1/2 dl yoghurt naturell, 1 ss mandler, 1/2 appelsin, 1/2 kiwi

8) Yoghurt med granola og bær
1 1/2 dl vaniljeyoghurt, 1-2 ss granola, 3 ss friske bær

Mer inspirasjon om mat og trening finner du på Roede.com og i Roede-appen.

Powered by Labrador CMS