Rå eller tilberedte grønnsaker?

Svaret til dette er at grønnsaker er sunt uansett, uavhengig av om de spises rå eller tilberedes!Spiser du grønnsakene rå får du i deg alle næringsstoffene, mens koker du dem vil noe av vitaminene og mineralene gå tapt i kokevannet. Men den kokte grønnsaken blir ikke helt tømt for vitaminer og mineraler! Et alternativ er å dampe grønnsakene i mindre mengde vann, for å bevare så mange næringsstoffer som mulig.

Men så er det også sånn at under oppvarming blir noen av celleveggene i grønnsakene ødelagt, som gjør det lettere for kroppen å nyttiggjøre seg av næringsstoffene.

Det gjelder spesielt disse grønnsakene:

  • Asparges: Når asparges tilberedes brytes celleveggene ned, og næringsstoffer frigjøres. Vitamin A, B9, C og E blir mer tilgjengelig og lettere å absorbere.
  • Sopp: Sopp inneholder store mengder av en type antioksidant som frigjøres under matlaging.
  • Spinat: Spinat er rik på jern, magnesium, kalsium og sink, og næringsstoffene absorberes lettere når spinaten er tilberedt.
  • Tomat: Tomatens rødoransje farge kommer fra antioksidanten lykopen, som frigjøres når tomaten varmes. C-vitamininnholdet blir lavere når tomaten kokes, men til gjengjeld vil innholdet av lykopen øke, spesielt hvis tomaten varmebehandles i mer enn 30 minutter.
  • Gulrot: Kokte gulrøtter inneholder mer betakaroten enn rå gulrøtter, som er viktig for huden, synet og immunforsvaret. Det beste er å koke med skallet på.
  • Grønne bønner: Nivået av antioksidanter i grønne bønner øker hvis de bakes, tilberedes i mikrobølgeovn, blir stekt eller grillet sammenliknet med å bli kokt.
  • Blomkål, brokkoli og rosenkål: Disse inneholder et stoff som omdannes til en type antioksidant. For at denne omdannelsen skal skje bør grønnsakene dampes.

Les også: Ti tips til å få mer grønnsaker inn i hverdagen

Variasjon!

Det beste rådet er å spise variert med grønnsaker, og de kan både spises rå, kokes, stekes og bakes. Spis grønnsaker i alle regnbuens farger!

Og husk at det er ikke tilberedningen av grønnsaker med eventuelt tap av næringsstoffer som er problemet – den største utfordringen til de fleste nordmenn er å spise nok grønnsaker!

Powered by Labrador CMS